Електрокар можна буде повністю зарядити за 5 хвилин через три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електрокар можна буде повністю зарядити за 5 хвилин через три роки

Технології&Авто
972
Китайська компанія EVE Energy виробила першу партію з 1 тис. літій-іонних акумуляторів для електромобілів, які можна повністю зарядити за 5 хвилин.
Батареї, виготовлені за технологією «надшвидкої» зарядки ізраїльської компанії StoreDot, поки доступні лише для демонстрації великим автовиробникам. Але експерти прогнозують, що на мас-маркет ця або подібні розробки потраплять вже в найближчі три роки.
Згідно з інформацією на сайті StoreDot, такі акумулятори дозволяють проїжджати на одному заряді до 480 км в залежності від машини.
Швидкість заряду досягається завдяки використанню не графітового електрода, який є звичайним в нинішніх батареях, але перешкоджає швидкій зарядці, а напівпровідникових наночастинок, в які іони можуть переходити швидше.
Особливості розробки були заявлені ще три роки тому, проте цьогоріч StoreDot в кооперації з Eve Energy вдалося випустити, як зазначив гендиректор компанії Дорон Мейєрсдорф в коментарі The Guardian, що не лабораторний прототип, а промислові зразки з ліній масового виробництва.
За його словами, це доводить, що п’ятихвилинна зарядка літій-іонного акумулятора, що раніше вважалася неможливою, є здійсненною і її
можна комерційно реалізувати.
В виробленої партії електроди складаються з германію, проте в цьому році розробники планують випустити прототип батареї на основі кремнію — набагато дешевшого матеріалу. Такі акумулятори будуть не дорожчі від нинішніх літій-іонних батарей.
Аналогічні проекти зі створення швидкозарядних батарей провадять і інші компанії, зокрема, Tesla. Як пише The Guardian, керівник одного з таких досліджень, засновник компанії EC Power Чао-Ян Ван прогнозує появу на масовому ринку акумуляторів, здатних заряджатися за 5−10 хвилин, вже через три роки.
Дана розробка усуне головну перешкоду перед прискореним і масовим переходом на е-мобілі, бо водії більше не будуть побоюватися розрядки акумулятора посеред шосе і необхідності чекати «дозаправки» машини 2 години.
Перед впровадженням нової технології залишається ще одна перешкода — «надшвидкі» акумулятори можуть заряджатися тільки від більш потужних зарядних терміналів, ніж ті, які доступні на ринку зараз.
Щоб до 2025 року забезпечити наявність терміналів, здатних заряджати електроавто за 5 хвилин, StoreDot співпрацює з володіє мережею з 18 тисяч АЗС компанією British Petroleum, зазначив Дорон Мейерсдорф.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас