Рішення про граничну ціну газу для населення заощадить споживачам 4-5 млрд грн - "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення про граничну ціну газу для населення заощадить споживачам 4-5 млрд грн - "Нафтогаз"

Енергетика
202
Ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про введення граничної ціни на газ для населення 6,99 грн/куб.м в лютому-березні 2021 року заощадить побутовим споживачам 4-5 млрд грн, прогнозують в НАК “Нафтогаз України”.
Згідно з пресрелізом групи, вона в особі оптового постачальника газу ТОВ “Нафтогаз Трейдинг” готова забезпечити необхідний ресурс газозбутовим компаніям для потреб населення з двома варіантами оплати.
Перший варіант передбачає постачання газу зі знижкою до ринкової ціни за умови, що газзбут-контрагент забезпечить верифікацію клієнтської бази. Газзбут повинен довести наявність серед своїх клієнтів побутових споживачів, і за підсумками кожного місяця інформувати “Нафтогаз” про обсяги, спрямовані безпосередньо на потреби населення.
Обсяги фактичного споживання газу населенням перевірятимуться. Всі дані про споживачів будуть зібрані, згідно з вимогами чинного законодавства, і дозволять створити єдину державну базу даних. У майбутньому ця база даних дозволить державі виділяти категорії вразливих споживачів і надавати цільову грошову допомогу, а не вводити додаткове регулювання ринку.
Другий варіант: якщо газзбут не бажає підтверджувати поставки населенню, то зможе купувати газ за ринковою ціною у “Нафтогаз Трейдинг” з банківською гарантією оплати або за передоплатою. При цьому середня ціна газу в січні коливається від 6,831 тис. грн до 7,417 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Також “Нафтогаз” планує застосовувати рахунки з договірним списанням як гарантію цільового використання коштів.
У разі якщо постачальник газу відмовиться постачати газ побутовим клієнтам за регульованою ціною, спрацює страховий механізм ринку – постачальник “останньої надії”; (ПОН), яким є ТОВЦПК “Нафтогаз України”. Відповідно до вимог законодавства, споживач може бути клієнтом ПОН до 60 днів. Протягом цього періоду споживач повинен знайти нового постачальника газу.
“Ми готові підтримати громадян України в складний для економіки період, пов’язаний з карантинними обмеженнями. “Нафтогаз” готовий надати ресурс всім газзбутовим організаціям на прозорих і зрозумілих умовах, а також як постачальник “останньої надії”; “підхопити” споживачів, яких підвів їхній постачальник. Але за час карантину нам потрібно зробити правильні висновки з цієї кризи і навчитися працювати в ринку”, – зазначив голова НАК Андрій Коболєв.
Він нагадав, що низка домогосподарств, обравши раніше “Нафтогаз” як постачальника газу за тарифним планом на рік, отримують газ за ціною 4,73 грн, 5,24 грн або 6,45 грн за куб.м залежно від умов договору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас