Купили квартиру, а там борги – що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купили квартиру, а там борги – що робити

Нерухомість
4624
На ринку вторинної нерухомості бувають випадки купівлі квартири з комунальними боргами без відома про них покупця. Хто має сплатити борги в придбаній квартирі та який порядок дій в цьому разі, залежить від ситуації.
Про це пише Dom.ria.
Власник не зобов’язаний показувати борги іншій стороні угоди, якщо покупець або нотаріус не просять його про це.
Порядок дій, якщо купили квартиру з боргами:
1. Якщо в договорі є пункт, що заборгованість або наявні зобов’язання за квартирою переходять новому власнику, він має погасити борги сам. В цьому випадку домогтися сплати суми боргу колишнім власником без його згоди практично неможливо навіть у суді, адже ви самі підписали договір з відповідними умовами.
2. Якщо в договорі немає пункту про перехід боргів новому власнику. Це вдаліший для покупця варіант, адже він не дає свою згоду на погашення боргів колишнього власника. Сам договір купівлі-продажу не має на увазі перехід зобов’язань з оплати боргів новому власнику, якщо про це в ньому не сказано. Після отримання платіжок з сумою заборгованості, що накопичилася до укладення угоди купівлі-продажу, спочатку мирно зверніться до колишнього власника й попросіть погасити борги. Якщо він це зробить – ситуація вирішиться з мінімальними турботами та без проблем. Якщо ж колишній власник відмовиться платити, доведеться звертатися до суду. В цьому випадку закон буде на вашому боці.
Головне правило, що допоможе вберегтися від придбання квартири з боргом – це ретельна перевірка нерухомість до укладення договору.
Дізнатися про наявність боргів у відношенні житла, що купується, можна двома способами:
  • Попросити продавця надати довідки з усіх комунальних організацій, від компанії з обслуговування будинку.
  • Перевірити власника на предмет відсутності боргів в Єдиному реєстрі боржників або на сайтах відповідних комунальних служб.
Врахуйте, якщо у квартирі проживало кілька людей, можливий варіант з розділом особових рахунків. В такому випадку довідки про відсутність заборгованості потрібно отримати за кожним з них. Всю інформацію можна дізнатися в компаніях, що обслуговують будинок.
Але один з найнадійніших способів уберегти себе від боргів в разі купівлі квартири – уважно скласти й перевірити договір купівлі-продажу. У ньому не має йтися про перехід боргів до покупця.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас