Штрафи за «єврономери» у 2021 році: хто і як штрафує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи за «єврономери» у 2021 році: хто і як штрафує

Особисті фінанси
2692
На сьогодні штрафувати власників автомобілів на іноземній реєстрації мають право як працівники поліції, так і працівники митниці.
Про це пише Дорожній адвокат.
Поліція. Кодексом про адміністративні правопорушення поліції надано право штрафувати водіїв за керування автомобілем на іноземній реєстрації, які своєчасно не вивезли автомобіль за межі України, та за керування автомобілем з іноземними номерними знаками іншою особою, ніж та, яка ввезла автомобіль на територію України.
Штраф становить 8 500 грн. і виноситься поліцейським на місці вчинення правопорушення (ч.8 ст. 121 КУпАП). На перший раз автомобіль не вилучається.
Якщо порушення скоєно цим же водієм повторно протягом року, то штраф становить вже 17 000 грн. Одночасно водій позбавляється права керування строком на 1 рік з платним вилученням авто або без такого (ч.9 ст. 121 КУпАП). За цією нормою штрафи накладає суд на підставі протоколу, складеного поліцейським на місці зупинки. До вирішення справи в суді автомобіль затримується на штраф-майданчику.
Зазначені штрафи не звільняють громадян від застосування штрафів працівниками митниці, передбачених Митним кодексом. При цьому, у разі виявлення автомобілів, які перебувають в Україні з порушенням митних правил, працівники поліції наділені повноваженнями щодо інформування про такі факти митної служби для застосування санкцій відповідно до Митного кодексу.
Митниця. За перевищення терміну тимчасового ввезення або транзиту більш ніж на тридцять діб, а також втрату цих автомобілів, передбачено штраф 170 000 грн або їх конфіскацію (ч.6 ст. 481 та ч. 6 ст. 470 Митного кодексу).
За цією нормою штрафи накладає суд на підставі протоколу, складеного співробітником митниці. Протоколи виносяться при перетині громадянами кордону або в приміщенні регіональної митниці після запрошення громадянина для дачі пояснень щодо причин невивезення автомобіля. До вирішення справи в суді автомобіль затримується на штраф-майданчику.
При цьому отримання зазначених штрафів не звільняє власника «єврономера» від обов’язку вивезти авто за межі України. Якщо автомобіль не буде вивезено за межі митної території України або не буде розмитнено, то до власника «єврономера» можуть бути застосовані нові штрафи.
Більш лояльно ставляться до цього питання суди, які при правильній юридичній аргументації закривають провадження у справах без накладення штрафу.

Довідка Finance.ua:

  • У четвер, 21 січня, комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики схвалив законопроект 3704-д. Він повинен врегулювати кризу, яка склалася між власниками нерозмитнених авто і поліцією, яка їх штрафує.
  • Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Україна зробила Євросоюзу «великий подарунок», викупивши старі автомобілі, що забруднюють повітря, які були ввезені в Україну як «євробляхи». Тому країна має право порушити питання про компенсацію, особливо з боку Польщі та Литви.
Хочете купити нове авто, але не вистачає коштів? Зручний сервіс від Finance.ua допоможе обрати персональний кредит. Аналізуємо ваші вимоги щодо кредитних продуктів і пропонуємо найкращі варіанти:
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас