Чи може орендар оформити субсидію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може орендар оформити субсидію

Особисті фінанси
1465
Особа, яка не зареєстрована у житловому приміщенні, може отримати субсидію, якщо фактично проживає у цьому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла і їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
Така норма діє відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, повідомляє Telegram-канал “Блог права”.
Які документи необхідні для цього. Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем реєстрації (орендарі – за місцем проживання):
  • заяву про призначення житлової субсидії та про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами;
  • довідки про доходи – у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соцстрахування, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у порядку, встановленому цим Положенням;
  • у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів та неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації, додається письмове пояснення з зазначенням їх розміру;
  • договір найму (оренди) житла (за наявності).
При цьому слід врахувати, що у разі звернення із заявою про надання субсидії, вимагається надання договору найму (оренди) житла, але не передбачено право структурного підрозділу з питань соціального захисту населення перевіряти цей договір на предмет відповідності нормам цивільного законодавства, зокрема, в частині наявності у ньому положень щодо плати за оренду.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, середня плата по Україні за оренду 1-кімнатної квартири на місяць за рік зросла на 5,5% з 3 701 до 3 903 гривень.
  • Середній розмір субсидії по Україні у листападі 2020 року становив 1 601,50 грн. Станом на листопад субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 2 млн 970 тисяч домогосподарств.
  • До речі, з 1 січня 2021 року у зв’язку з децентралізацією змінилися правила оформлення субсидій.
  • У Кабінеті Міністрів пропонують розробити механізм субсидій для домогосподарств, які користуються електроопаленням.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас