У ПФУ порадили підприємцям самостійно перевіряти зараховування до страхового стажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ПФУ порадили підприємцям самостійно перевіряти зараховування до страхового стажу

Особисті фінанси
1394
На відміну від найманих працівників, за яких сплачує внески та звітує роботодавець, підприємцям доводиться самостійно дбати про те, аби періоди їхньої діяльності зарахували до страхового стажу, необхідного при обчисленні пенсії.
На це звертають увагу у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Київській області.
Якщо підприємець не подає звіти або звітує з помилками, інформація не потрапляє до Реєстру застрахованих осіб.
Як можна контролювати стаж:
  • ПФУ надає можливість кожному громадянину, зокрема й приватним підприємцям, безкоштовно контролювати зарахування періодів діяльності до страхового стажу;
  • для цього необхідно зареєструватись як користувач вебпорталу Пенсійного фонду;
  • для відновлення страхового стажу підприємцю необхідно виправити помилки у звітності або за потреби подати звіт.

Як перевірити свій страховий стаж

Якщо подали звіт із помилками. За період до 1 січня 2011 року вчасно не подані звіти щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування подаються лише за результатами перевірки, проведеної спеціалістами контрольно-перевірочної роботи управління Пенсійного фонду.
Тому для зарахування страхового стажу необхідно звертатися в органи Пенсійного фонду України із заявою щодо проведення перевірки до моменту державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 січня розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих осіб зростає з 2,1 тисячі гривень до 2,4 тисячі гривень завдяки підвищенню «мінімалки» до 6 тисяч гривень.
  • В Україні в 2021 році надбавки до пенсій за стаж підвищать двічі: в липні і в грудні. В результаті за 10 «додаткових років» будуть доплачувати на 16,5 грн більше.
  • Українці, у яких через неправильно оформлені трудові книжки виникають проблеми з Пенсійним фондом, мають можливість підтвердити свій страховий стаж через суд.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас