Мінсоцполітики: пенсії будуть підвищуватись у декілька етапів, та є «але» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінсоцполітики: пенсії будуть підвищуватись у декілька етапів, та є «але»

Казна та Політика
3163
Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів про етапи підвищення пенсії для українців у 2021 році та про можливі проблеми.
«У нас на 2021 рік передбачено декілька етапів підвищення пенсійних виплат, які пов’язані з різними факторами. По-перше, з 1 березня планується провести індексацію пенсій, так зване осучаснення, відповідно до зростання 50% зарплати, 50% інфляції – орієнтовно це буде близько 11%. Далі у нас передбачено зростання мінімальної зарплати двічі у 2021 році – це також впливає на розмір пенсій, оскільки при певних обставинах розмір пенсій має бути не менше 40% від мінімальної зарплати. Третє, заплановано певне зростання соціальних стандартів у вигляді прожиткового мінімуму – теж буде підніматися два рази у 2021 році», – зазначив Музиченко.
При цьому він не відкидає можливі проблеми з підвищенням пенсій.
«Якщо говорити про потенційну можливість монетарного підвищення пенсій, ми повинні констатувати, що в Україні діє солідарна пенсійна система, і можливість ПФУ або уряду збільшувати пенсії нерозривно пов’язані з можливостями економіки. Що це означає? На сьогодні кожна працююча особа сплачує ЄСВ – 22% від зарплати. Виходячи з того, який ми маємо фонд оплати праці і які умови сплати ЄСВ, а ми пам’ятаємо, що на період карантину у нас впроваджено елементи захисту окремих категорій працюючих застрахованих осіб – це все впливає на суми, які будуть сплачені до ПФУ», – заявив чиновник.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні в 2021 році надбавки до пенсій за стаж підвищать двічі: в липні і в грудні. В результаті за 10 «додаткових років» будуть доплачувати на 16,5 грн більше.
  • В Україні з 1 липня 2021 року максимальний розмір пенсій збільшать на 850 грн до 18 540 грн.
  • В Україні вже через кілька років можуть запустити накопичувальні пенсії. Кожного працівника зобов’яжуть частину зарплати відкладати на спеціальному рахунку. Зібрані гроші будуть зберігати й інвестувати фонди, поки українець не досягне пенсійного віку. Опісля можна буде отримати другу виплату. Однак таке нововведення зачепить не всіх.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас