Українці отримуватимуть по дві пенсії: кого не зачепить реформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці отримуватимуть по дві пенсії: кого не зачепить реформа

Казна та Політика
9395
В Україні вже через кілька років можуть запустити накопичувальні пенсії. Кожного працівника зобов’яжуть частину зарплати відкладати на спеціальному рахунку. Зібрані гроші будуть зберігати й інвестувати фонди, поки українець не досягне пенсійного віку. Опісля можна буде отримати другу виплату. Однак таке нововведення зачепить не всіх.
Зокрема, нині є кілька проєктів запуску накопичувального рівня. Одні пропонують збирати внески з тих, хто не досяг віку 35 років. Інші ж хочуть ввести накопичувальні пенсії для тих, кому ще не виповнилося 50 років. Решта українців (зокрема, чинні пенсіонери) отримуватимуть ті самі виплати, що й нині.
На державні пенсії матимуть право й ті українці, яких зачепить нова пенсійна реформа. Вони матимуть право на дві виплати: одну з державного Пенсійного фонду, а другу – з власного накопичувального рахунку.
Така схема працює в багатьох західних країнах. Однак в Україні є високі ризики: занадто велика інфляція (накопичення можуть згоріти), мало інструментів для інвестицій (повноцінно не працює фондовий ринок, є ризик банкрутства та розкрадання коштів).
Як розповіли в коментарі Обозревателю ексміністр соцполітики Андрій Рева та старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко, за запланованого владою розміру внеску в 4% зарплати, у кращому разі друга пенсія становитиме ті самі 4%. І це за умови, що накопичувальному фонду вдасться примножити зібрані кошти, щоб компенсувати інфляцію й витрати на адміністрування.
Середня зарплата в Україні становить близько 12 тис. грн. Припустімо, що українець постійно отримував середню зарплату і протягом 20 років справно виплачував внески на “другу пенсію”. У такому разі він зможе наступні 20 років (з 60-ти до 80-ти) отримувати ті самі 400 грн.
Зазначимо, що номінальний розмір другої пенсії буде змінюватися, але реальна вартість майбутньої пенсії за внеску в 4% не перевищуватиме 4% від середньої зарплати. Єдиний спосіб значно збільшити розмір “прибавки” – домогтися значного зростання зарплат українців і вивести їх із тіні.

Як перевірити свій страховий стаж

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас