Гетманцев нагадав про можливість знизити орендну плату через локдаун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев нагадав про можливість знизити орендну плату через локдаун

Особисті фінанси
606
Орендарі, які в період карантинних обмежень не можуть використовувати приміщення, мають право на зниження орендної плати.
Про це нагадав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у FACEBOOK.
З моменту встановлення карантину, введеного Постановою № 211 (із наступними змінами і доповненнями), і до його скасування в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.
Відповідні норми передбачені п. 14 прикінцевих та перехідних положень Цивільного Кодексу України.
“Цю норму ми провели з величезним опором, в одному з торішніх антіковідовскіх законів, і зараз вона міститься в пункті 14 перехідних положень Цивільного кодексу України,” – зазначив урядовець.
Скільки треба платити? Згідно з нормою, з моменту введення карантину в березні 2020 і до його скасування, орендна плата на вимогу орендаря підлягає зменшенню до фактичних витрат на утримання майна (тобто не більше вартості комунальних послуг і податків). Застосовується цей пункт протягом всього терміну, коли орендоване майно не могло використовуватися у підприємницькій діяльності в повному обсязі.
“З огляду на те, що карантин, починаючи з березня 2020 року хоч і змінювався за параметрами, але не скасовувався, а посилення карантину для багатьох призвело до неможливості використання орендованого майна в повному обсязі, то в даному випадку всі умови для зниження орендної плати дотримані”, – підкреслив Гетманцев.

Довідка Finance.ua:

  • З 14 січня набуває чинності Закон про внесення змін до законодавства щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, яким передбачається штраф для бізнесу за неналежне запобігання хворобі. Тобто бізнес почнуть штрафувати за відсутність масок у клієнтів і персоналу.
  • За перші три робочі дні 2021 року отримано 176 заявок на участь у програмі пільгового кредитування “5-7-9%” на загальну суму 800 млн грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас