НБУ підвищує вимоги до незабезпечених споживчих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підвищує вимоги до незабезпечених споживчих кредитів

Кредит&Депозит
2653
Національний банк України запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
Підвищення відбудеться в два етапи:
  • до 125% – на 1 липня 2021 року;
  • до 150% – на 1 січня 2022 року.
Навіщо це:
  • таке підвищення сприятиме створенню банками належного запасу капіталу для покриття неочікуваних втрат від погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів. Адже якість цього портфеля дуже залежить від зміни макроекономічних умов, а ця особливість може недооцінюватися банками під час визначення очікуваних збитків за такими кредитами;
  • запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків, що сприятиме збереженню фінансової стабільності. Водночас сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою.
Нагадаємо, що поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу.
Що це змінить: двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі банків, активних у сегменті споживчого кредитування, в півтора рази до 1,5 грн, створюючи запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов. Таким чином збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.
Рішення про підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів затверджено постановою Правління НБУ від 11 січня 2021 року №1 “Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні” та набирає чинності з 30 червня 2021 року.
Водночас цією ж постановою банкам надається можливість зі звітної дати станом на 21 лютого визначати потребу в капіталі на покриття кредитного ризику позабалансових зобов’язань з огляду на ймовірність їх перетворення (конверсії) в кредитні активи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас