Перехід на нову формулу здешевить газ для населення на 44% – Вітренко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід на нову формулу здешевить газ для населення на 44% – Вітренко

Особисті фінанси
3310
Міністерство енергетики пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для “вразливих” споживачів рівнем “хаб мінус” з додаванням певної граничної націнки постачальників і фіксувати таку ціну на рік.
Про це повідомив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на своїй сторінці в FACEBOOK.
“За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5,36 тис. грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%”, – зазначив чиновник.
Що пропонують натомість? Підконтрольна НАК “Нафтогаз України” компанія “Укргазвидобування” буде продавати постачальникам для “вразливих” споживачів газ за ціною “хаб мінус”, ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді, і таке ціноутворення є вигідним для видобувної компанії.
Наразі пропозиція Міненерго знаходиться на стадії обговорення. Вітренко вказав, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони кращі і швидше вирішують проблеми на ринку.
Відповідно до проведеного за дорученням прем’єр-міністра моніторингу цін на газ для населення в січні, основні постачальники – облгаззбути – постачають газ за середньозваженою ціною 9,6 тис. грн (в діапазоні від 6,99 тис. грн до 10,8 тис. грн), газопостачальна компанія “Нафтогазу” – по 7,2 тис. грн.
“Тобто у облгаззбутів в середньому ціна на 33% вище. Але при цьому їх частка “ринку” – 89%”, – написав чиновник.
У той же час він вважає, що і ціна “Нафтогазу” не є ринковою через відсутність досконалої конкуренції на оптовому ринку. Причиною Вітренко назвав домінування російського “Газпрому” на ринках Центральної і Східної Європи, в тому числі його відмова від продажу газу на кордоні РФ-Україна і блокування експорту газу з РФ і Середньої Азії іншими компаніями.
На його думку, “Нафтогаз” має можливості для того, щоб активно боротися проти зловживання “Газпромом” своїм домінуючим становищем, і може подавати скарги до Європейського антимонопольного органу, а також навіть ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаної в кінці грудня 2019 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас