Тримати іноземну валюту все менш вигідно: НБУ очікує зниження доларизації економіки до 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тримати іноземну валюту все менш вигідно: НБУ очікує зниження доларизації економіки до 15%

Кредит&Депозит
10644
За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, доларизація економіки може знизитися до 20-15% з нинішніх 40%.
Про це вона написала у Facebook.
“Гіперінфляція, недовіра до влади, різка девальвація, періодичні банківські кризи. Це причини, чому українці довіряють більше долару, а не національній валюті. Тому рівень доларизації банків в Україні залишається близьким до 40%. Є сподівання, що у найближчі рік-два це почне змінюватися. Для цього маємо всі передумови”, – написала Рожкова.
За її словами, зниження ставок зробило гривневі кредити привабливішими, ніж у валюті. Крім того, вимоги НБУ знеохочують до використання долара.
“Банки, залучаючи валютні вклади, обов’язково тримають на коррахунку у НБУ 10% від цих коштів. Для гривні – це нуль. Цьогоріч з’являться ненульові ваги кредитного ризику для валютних ОВДП”, – пояснила Рожкова.
Вона також додала, що банки менше заробляють на валютному кредитуванні. Якщо раніше валюту можна було перевкласти у валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), то сьогодні їх дохідність знаходиться на історичному мінімумі. При цьому частину валютних коштів з метою диверсифікації та здійснення розрахунків банки змушені тримати за кордоном на коррахунках і часто доплачувати банкам-кореспондентам за цю послугу.
У результаті, зазначила Рожкова, ставки за валютними депозитами наближаються до нуля, а деякі банки вводять додаткові комісії для клієнтів за обслуговування валютних рахунків.
“Отже сьогодні іноземну валюту все менше вигідно мати. І банкам, і клієнтам”, – підсумувала вона.
Рожкова зауважила, що хоча повної відмови від іноземної валюти не відбудеться, але зниження рівня доларизації з нинішніх 40% до прийнятних 15-20% – можливе за умови відсутності шоків та збереження макрофінансової стабільності.

Довідка Finance.ua:

  • Банки в Україні працюватимуть за новою Стратегією макропруденційної політики, яка передбачає зниження доларизації банківського сектору і може позначитися на ставках валютних депозитів і кредитів у валюті.
  • Рівень доларизації вкладів українців у банках на кінець ІІІ кварталу цього року становив 41%, зрісши за квартал на 0,3 в.п. через послаблення гривні.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас