Чому ціна на вакцину від коронавіруса для України вища ніж для Індонезії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому ціна на вакцину від коронавіруса для України вища ніж для Індонезії

Казна та Політика
3143
Глава Державного підприємства “Медичні закупівлі” пояснив формування ціни на вакцину від коронавируса для України.
Арсен Жумаділов на своїй сторінці в Facebook розповів, чому ціна для Індонезії майже на чверть нижче ціни вакцини для України.
Він зазначив, що у відкритих джерелах щодо ціни на вакцину CoronaVac (Sinovac) станом на сьогодні доступні дві цифри. Перша з них – 59,5 доларів за дві дози.
“За такою ціною урядові служби міста Jiaxing (Китай) пропонували вакцину жителям міста. Вартість однієї дози становила 29,75 долара за одиницю. З урахуванням ціни, що є у України (17, 85 долара), приводом для занепокоєння ця інформація бути не може”, – підкреслив глава ДП.
Для Індонезії ціна складе 13,57 долара за одну дозу, що майже на чверть нижче ціни вакцини для Украіни.
“Тут потрібні роз’яснення. Індонезія виступила не просто замовником товару, але заздалегідь запропонувала майданчик для клінічних випробувань вакцини-кандидата. Державна фармацевтична PT Bio Farma виступила партнером компанії Sinovac для проведення третьої фази клінічних випробувань”, – написав Жумаділов.
Він зазначив, що таке партнерство, як правило, включає ранній доступ до інформації, до обсягів, а також гнучкі умови ціноутворення.
“По-друге, Індонезія замовляє не 1,9 млн доз, як Україна. І навіть не 50 млн доз як Туреччина. Індонезія замовила обсяг продукції, еквівалентний 140 млн доз вакцини. Очевидно, що переговорна позиція азіатів при цьому є в рази сильніше, ніж в українського закупника”, – пояснив директор ДП.
Жумаділов додав, що Індонезія купує речовина” in bulk “. Тобто вторинну упаковку, маркування, контроль серій виконують індонезійці.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас