НБУ запровадив безвиїзний нагляд за учасниками ринків небанківських фінпослуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запровадив безвиїзний нагляд за учасниками ринків небанківських фінпослуг

310
Національний банк України (НБУ) затвердив порядок безвиїзного нагляду на регулярній основі за учасниками ринків небанківських фінансових послуг.
Відповідні зміни затверджені положенням Правління НБУ №169 від 28 грудня 2020 року, яке опубліковано на сайті і набирає чинності з 31 грудня.
Згідно з документом, зазначений дистанційний нагляд торкнеться небанківських фінустанов, представників фінпослуг, які не є банками, посередників на ринках фінпослуг, фізосіб-підприємців – надавачів фінпослуг, а також постійних представництв у формі філій іноземних страхових компаній і небанківських фінгруп.
Вказується, що під час безвиїзного нагляду центробанк буде здійснювати моніторинг діяльності учасників ринку, зокрема аналізувати звітність, документи, операції та іншу отриману офіційну інформацію.
Крім цього, Нацбанк буде регулярно оцінювати загальне фінансове становище, результати діяльності та якість корпоративного управління, системи внутрішнього аудиту та управління ризиками, дотримання обов’язкових нормативів та інших вимог.
Згідно з повідомленням, для обговорення питань, які можуть виникнути під час дистанційного нагляду, з власниками істотної участі та керівниками учасників ринку можуть бути проведені зустрічі.
Як повідомлялося, відповідно до закону від 12 вересня 2019 року №79 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг” (“про спліт”) НБУ з 1 липня став регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів і бюро кредитних історій замість Нацкомфінпослуг.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас