Офісній нерухомості знадобиться мінімум рік для повного відновлення - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офісній нерухомості знадобиться мінімум рік для повного відновлення - НБУ

Нерухомість
776
Офісна нерухомість постраждала від пандемії сильніше за всі інші сектори цього ринку, що призвело до падіння ставок до 10% тільки за підсумками першого півріччя, і баланс попиту і пропозиції найближчим часом буде погіршуватися, зазначив Нацбанк України у звіті про фінансову стабільність.
“Ставки змушує падати і зростання вакантності, що надалі тільки буде підігріватися пропозицією нових офісних площ… Навіть після повернення до звичайного режиму роботи для повного відновлення цього сектору знадобиться не менше ніж один рік”, – зазначено в звіті.
НБУ уточнює, що в 2020-2021 роках пропозиція сумарно поповниться майже на 8% за рахунок нових площ.
По ринку торговельної нерухомості Нацбанк зазначив, що йому, в цілому, вдалося вистояти, чому сприяли зростання доходів і гнучкість, але сильно постраждав сегмент розваг.
“Перш за все, через сегмент розваг вакантність на ринку зросла на 5,4 п.п. рік до року. Ставки на площі знизилися, тоді як змінна частка, що залежить від товарообігу, в загальних рентних платежах зросла”, – зазначено в звіті.
Згідно з ним, комерційна нерухомість поки що не є джерелом ризиків для стабільності банківської системи, оскільки частка компаній сектору в кредитному портфелі банків є несуттєвою і становить близько 2,1%.
“Однак нові ризики сегменту спонукають банки консервативно оцінювати проєкти з будівництва та купівлі комерційної нерухомості”, – підкреслив Нацбанк.
Аналізуючи первинний ринок нерухомості, НБУ вказав, що він залишається неврегульованим і непрозорим, що створює ризики як для приватних інвесторів, так і для банків-кредиторів. Зокрема, в 2020 році кількість ошуканих інвесторів зросла більш ніж на 12 тис. через “Аркаду” додатково до майже 30 тис. постраждалих “Укогруп” і “Укрбуду”.
“В останні місяці з’явилося кілька законопроєктів, спрямованих на врегулювання ринку і удосконалення механізму фінансування будівництва житла, проте помітного прогресу в цьому напрямку немає”, – констатується в звіті.
Нацбанк також зазначає, що ігнорування реформи ДАБІ є глобальною проблемою для всього ринку нерухомості: за рік з моменту її анонсування вона досі перебуває на початковому етапі, без визначення цільового формату системи контролю в будівництві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас