Гарантовану суму вкладів треба піднімати через інфляцію — НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантовану суму вкладів треба піднімати через інфляцію — НБУ

Кредит&Депозит
2465
Розмір гарантованої суми відшкодування депозитів треба підняти утричі з 200 тис. грн до 600 тис. грн через інфляцію, зростання середніх розмірів депозитів та доходів населення.
Таку позицію висловив Андрій Даниленко, головний експерт Департаменту фінансової стабільності НБУ, у відповідь на інфозапит Еспресо.TV.
“Підвищення гарантованої суми до 600 тисяч грн було підтримано Радою з фінансової стабільності. Таке підвищення зумовлене інфляцією, зростанням середніх розмірів депозитів та доходів населення з моменту останнього підвищення гарантованої суми. Воно обґрунтовано розрахунками Фонду. Підвищення повинно бути поступовим, пропорційним розвитку фінансової системи та спроможності Фонду”, — зазначив Даниленко.
Він підкреслив, що підвищення гарантованої суми вкладів стане можливим тільки після вирішення питання платоспроможності Фонду та накопичення достатнього фонду для виплат.
“На сьогодні навіть не можемо спрогнозувати час прийняття законодавства. Але ймовірно, що перший етап підвищення може відбутися наступного року”, – заявили у регулятора.
Даниленко нагадав, що за міжнародними принципами система гарантування повинна охоплювати більшість вкладників (90-95% від загальної кількості). За його даними, ця рекомендація повністю виконується в Україні. А за рекомендаціями Міжнародної асоціації страховиків депозитів (IADI), гарантії не повинні повністю покривати суму великих вкладів.
“За світовою практикою, гарантії покривають переважно 20-50% від сумарної вартості депозитів. Це дозволяє мінімізувати моральний ризик, коли вкладники несуть гроші у високоризикові банки із високими процентами, покладаючись на гарантію”, — пояснив представник Нацбанку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас