У Мінсоцполітики пояснили, чому Україні потрібен другий рівень пенсійної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики пояснили, чому Україні потрібен другий рівень пенсійної системи

Особисті фінанси
1202
Другий рівень пенсійної системи – накопичувальний – необхідний Україні. Завдяки йому відбудеться “детінізація” заробітків і за 20-25 років з початку роботи можна буде накопичити собі на пенсію.
Про це в ефірі одного з телеканалів заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.
“Паралельно солідарній системі повинна бути обов’язкова накопичувальна система, добровільна. Є у нас 66 недержавних фондів, хто хоче, може туди вкладати гроші, і люди це роблять. Що таке другий рівень? Це коли кожна працююча людина і її роботодавець кладуть на особистий рахунок людини якісь внески. Це стимулює людей більше показувати свої заробітні плати, це детінізація: чим більше на моєму рахунку буде грошей, тим більшою там буде прибутковість, накопичуються гроші, які перетворюються на ресурс, який йде в фінансові інструменти і, відповідно, йде прибутковість”, – зазначила Лазебна.
За її словами, “є підрахунки, що за 20-25 років з початку своєї роботи можна накопичити собі на пенсію”.
“Тоді коефіцієнт заміщення (відношення середньої пенсії до середньої зарплати – ред.) може бути 60%. Тобто 60% – це ваша пенсія, частина солідарної, частина накопичувальна. Сьогодні у нас 29%, і буде падати. Тобто людина, йдучи на пенсію, стає бідною. Тому другий рівень потрібен. Чому це добре? Це власність людини, вона буде керувати, контролювати, може переходити в інший фонд тощо”, – підсумувала глава Мінсоцполітики.
Додамо, що дефіцит Пенсійного фонду за підсумками 11 місяців цього року вже сягнув 18,4 млрд грн, зрісши за місяць на 6,36%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас