ОСББ: як обманюють мешканців наймані домоуправителі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОСББ: як обманюють мешканців наймані домоуправителі

Нерухомість
9958
Неучасть власників у процесі домоуправління призводить не лише до розладу в справах, але і дозволяє “нагріти руки” недобросовісним головам правлінь ОСББ.
Перша спроба створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку часто не вдається. За оцінками експертів, близько 70% голів ОСББ з числа власників залишають посаду вже в перший рік роботи – через організаційні невдачі та викликане цим невдоволення мешканців.
Втім, це компенсується достатньою пропозицією приватних підприємців і професійних керуючих компаній, які, в першому випадку, можуть стати запрошеними головами правління, а в другому – за договором взяти на себе всі технічні та організаційні заходи в управлінні будинком.
Проблема в тому, що делегування домоуправління запрошеним фахівцям, власникам, якщо вони не хочуть бути обдуреними і обкраденими, доведеться продовжити брати участь у рішеннях “управдомів” і контролювати їх.
Експерти констатують, що на практиці учасники ОСББ часто усуваються від цього завдання: в кращому випадку така інертність призводить до неефективного витрачання коштів, а в гіршому – до навмисного злодійства і великих фінансових втрат.
“Ліві” послуги і привласнення коштів мешканців. Якщо власники будинку не є фахівцями в сфері ЖКГ, то їм не варто намагатися самостійно створити ефективне ОСББ.
Делегувати завдання професіоналам можна двома способами:
  • підписати договір з керуючою компанією,
  • запросити найманого голову правління з сусіднього будинку або по вакансії.
Як вважає виконавчий директор і засновник керуючої компанія “Комфорт сервіс” Сергій Філіпов, модель, в рамках якої правління ОСББ приймає рішення, а керуюча компанія виконує і забезпечує всі технічні роботи з утримання будинку – найбільш ефективна.
Незалежно від моделі, експерти констатують, що ефективність ОСББ прямо залежить від роботи членів правління, їх кількості, залучення в процес прийняття рішень в будинку, а також від загальної свідомості і розуміння своїх прав на власність у багатоквартирному будинку.
Незважаючи на те, що згідно з чинним законодавством “голоава правління не може і кроку зробити без участі інших членів правління”, на практиці через небажання інших членів правління вникати в суть процесів, у недобросовісних управителів розв’язуються руки для шахрайства.
Згідно із законодавством, всі рішення, які стосуються фінансових питань, проведення тих чи інших ремонтних робіт, повинні прийматися лише загальними зборами власників. Однак є два винятки з цього правила. Один з них – коригування тарифів у зв’язку з підняттям мінзарплати, зміни цін на енергоресурси.
Друге – відкриває лазівку для шахраїв – використання резервного фонду.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас