Фінансисти дали прогнози розміщення Мінфіном ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти дали прогнози розміщення Мінфіном ОВДП

Казна та Політика
893
Після того, як Мінфін розмістив гривневі ОВДП на 5,6 млрд гривень і $82,4 млн, фінансисти прогнозують розміщення Міністерством фінансів облігацій внутрішньої державної позики на 30-35 млрд гривень до кінця року.
“До кінця року відбудуться ще три аукціони, і разом з валютними ОВДП обсяг запозичень може скласти лише близько 30 млрд гривень. Малоймовірно, що ринок зможе викупити більше облігацій, навіть з використанням кредитів рефінансування”, – прокоментував Тарас Котович, старший фінансовий аналітик групи ICU.
У свою чергу Ігор Тихонов, голова правління Кредитвест банку, зазначив, що в дійсності суми виданих банкам кредитів рефінансування погано корелюють з викупом ОВДП.
“Наприклад, останнє велике розміщення Мінфіну відбулося після всього 1 млрд гривень виданого рефінансування. Причому 6 банкам і на короткий термін. Є і прямо протилежний приклад – після великої видачі 5-річних позик рефінансування в середині листопада, Міністерство фінансів на найближчому аукціоні залучило від розміщення ОВДП всього 2,5 млрд гривень”, – зазначив банкір.
Він додав, що, звісно, частина кредитів рефінансування, що видаються Нацбанком, потрапляють на ринок ОВДП.
Але жодних підстав говорити про це, як про спосіб фінансування дефіциту бюджету, немає.
“Думаю, при збереженні нинішнього рівня ставок Мінфін може провести до кінця року ще пару успішних розміщень на зіставні або навіть великі суми. Наприклад, 16 грудня Мінфін має велике погашення паперів на майже 12 млрд гривень. Велика частина цих коштів може бути перекладена в нові випуски. тобто, додасться до поточного попиту. Якщо підсумувати, в грудні Мінфін цілком може розмістити паперів ще на 35-45 млрд гривень”, – оцінив банкір.
Тихонов додав, що ємність внутрішнього ринку, незважаючи на надлишкову ліквідність банківської системи, не нескінченна.
Завдяки зростанню прибутковості, підвищений інтерес до українських ОВДП проявляють нерезиденти.
На початку року їхній портфель досягав 118 млрд гривень, але до грудня скоротився до 75 млрд гривень.
“Не думаю, що в решту днів року вони зможуть досягти показників початку 2020-го. Однак потенціал для зростання очевидно є. Але тут все буде залежати в першу чергу від готовності Мінфіну залучати гроші під високий відсоток. Все ж у випадку з нерезидентами мова йде про гарячий спекулятивний капітал”, – підсумував він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас