НАЗК виявило корупційні ризики у законопроектах про надрокористування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЗК виявило корупційні ризики у законопроектах про надрокористування

Казна та Політика
216
Національне агентство з питань запобігання корупції провело антикорупційну експертизу законопроєкту № 4187 та альтернативного законопроєкту № 4187–1, якими пропонується внести зміни до законодавства у сфері надрокористування.
Експертиза визначила, що обидва проєкти можуть сприяти корупційним правопорушенням. Про це повідомляє пресцентр НАЗК.
Законопроєкти спрямовані на:
  • удосконалення порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами;
  • врегулювання механізму визначення плати за видачу спеціальних дозволів та їх продовження;
  • доопрацювання механізму державної реєстрації та обліку робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр.
Також проєкти передбачають створення інтерактивної карти корисних копалин. Така карта міститиме відомості про спецдозволи, про об’єкти надрокористування, які запропоновані для продажу, а також інформацію про ділянки надр, щодо яких оголошено конкурс на угоди про розподіл продукції.
На відміну від законопроєкту № 4187, альтернативний проєкт передбачає більш ефективне законодавче врегулювання проведення електронного аукціону з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.
Водночас НАЗК виявило низку корупціогенних факторів в обох законопроєктах:
  • не деталізовано перелік та вимоги до документів, які необхідно подати для одержання спеціального дозволу за результатами аукціону;
  • не враховані вимоги Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо підстав для початку провадження планової діяльності;
  • встановлено необґрунтовані переваги для окремих суб’єктів господарювання щодо отримання спеціального дозволу на користування без проведення аукціону;
  • не визначені критерії та алгоритм відбору ділянок бурштиноносних надр, діяльність на яких не підлягатиме обов’язковій оцінці впливу на довкілля.
Враховуючи високий рівень корупційних ризиків у порядку видачі спецдозволів та необхідність забезпечити прозорість привабливої для інвесторів галузі, НАЗК рекомендувало розробникам доопрацювати положення законопроєктів.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас