Біткойн поступово витіснить долар - Morgan Stanley — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біткойн поступово витіснить долар - Morgan Stanley

Фінтех і Картки
5089
Долар втрачає свої позиції в якості світової резервної валюти, і біткойн вже почав поступово замінювати його в якості інструменту платежу і заощадження.
Про це заявив Ручір Шарма, глобальний стратег американського фінансового конгломерату Morgan Stanley.
На його думку, в майбутньому цей процес прискориться, і цьому є кілька причин.
По-перше, долар тримає статус резервної валюти 100 років. У минулому тільки п’ять країн мали такий статус: Португалія, Іспанія, Нідерланди, Франція і Великобританія. Валюта кожної з цих держав зберігала своє домінуюче становище в середньому 94 роки. Це піднімає питання про те, скільки ще протримається долар, і що стане його наступником.
З його точки зору, криптовалюта може претендувати на статус резервної. Попит на біткойн зріс в кризу через падіння довіри суспільства до національних валют. Вони знецінюються через політику держав у друкуванні грошей. Шарма назвав це причиною, чому інвестори під час пандемії почали «оптом» скуповувати біткойни. В результаті BTC з березня подорожчав на 400% і став однією з кращих інвестицій року. Стратег додав, що навіть після закінчення пандемії країни навряд чи перестануть проводити додатковий випуск валюти.
По-друге, біткойни стали використовувати невеликі компанії в рамках міжнародної торгівлі. Це переважно стосується таких країн, як Нігерія, де є труднощі з оборотом доларів, і як Аргентина, де курс національної валюти вкрай нестабільний. Додатковим драйвером поширення криптовалюти в цьому ключі стала участь PayPal. У листопаді платіжна система додала підтримку BTC і ще трьох монет для американських користувачів і повідомила, що в 2021 році доступ до аналогічних функцій отримають клієнти в інших частинах світу.
Третім фактором Шарма назвав поступове зниження скепсису стосовно криптовалюти. Негативно дивляться на біткойн і інші монети в основному ті, хто виріс в нецифрову епоху, тобто старше покоління. Молоді, навпаки, більш прихильні до цифрових активів. Згідно зі статистикою, ними володіють 27% мілленіалів, і ця частка зростає, зазначив стратег. Він припустив, що попит на криптовалютт буде продовжувати збільшуватися також з боку технічно підкованих людей, і ця тенденція буде посилюватися у міру необхідності введення регулювання цифрових активів урядами.
Стрімке зростання ціни біткойна все ще може виявитися бульбашкою, попередив Шарма. Але навіть якщо вона лопне, подорожчання криптовалют має сприйматися країнами, що друкують валюту, як сигнал. Національні валюти, особливо долар, не завжди будуть єдиним надійним засобом обміну або платежу, резюмував Шарма.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас