Мінфін має намір знизити залежність України від зовнішніх кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін має намір знизити залежність України від зовнішніх кредиторів

Казна та Політика
721
Міністерство фінансів хотіло б знизити залежність від зовнішніх кредитних ресурсів.
Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в ході онлайн-конференції.
“Нам би хотілося мати більш довгострокові інструменти для інвестування, щоб бути менш залежними від зовнішніх кредитів. Тому що зараз ми, як Мінфін, дуже залежні від зовнішніх кредитних ресурсів. Це в першу чергу кредитні ресурси МВФ, далі – макрофінансова кредитна підтримка, далі йде Світовий банк”, – сказав Марченко.
Міністр зазначив, що всі інші приватні інституційні інвестори дивляться, чи є у нас програма МВФ. За словами Марченка, наявність програми означає меншу процентну ставку і більше можливостей для запозичень.
“Звичайно, в ситуації, коли ми маємо впроваджувати зміни в антикорупційне законодавство, і це залежить вже не від Мінфіну, а від парламенту та інших органів та інституцій, нам не хотілося б таким чином бути залежними від зовнішніх джерел запозичень. Але маємо те, що маємо, і в цій ситуації ми змушені розглядати різні варіанти та комбінації”, – сказав глава Мінфіну.
Як зазначив Марченко, в частині боргів і запозичень існують обмеження в можливостях, в першу чергу, через велику зарегульованість ринку. Міністр підкреслив, що попит на внутрішні облігації незначний при тому, що процентні ставки досить високі.
“Наприклад, за тримісячними облігаціями при обліковій ставці 6% і інфляції 2,4% ми позичаємо під 10%. Ми вважаємо це несправедливим з одного боку, але, розуміючи, що це ринок, ми готові приймати ситуацію на ринку”, – сказав Марченко.
Він додав, що Мінфін хотів би бути активним учасником вторинного ринку запозичень.
“Нам би хотілося, щоб внутрішній ринок запозичень був більш розвиненим, ми говоримо про створення вторинного ринку… є побажання, щоб вторинний ринок був активним, і ми могли залучати інвесторів з інших країн, а вкладники могли б вкладати в наші облігації. При цьому Мінфін з метою компенсації ризиків хотів би бути активним учасником на цьому ринку”, – зазначив Марченко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас