Безкоштовні платіжні картки можуть зникнути в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безкоштовні платіжні картки можуть зникнути в Україні

Фінтех і Картки
8374
Якщо парламент заборонить банкам заробляти на комісіях торговців, вони будуть змушені відмовитися від дотаційних продуктів для клієнтів, таких як безкоштовні платіжні картки.
Про це представник НБУ повідомив у ході круглого столу «Неринкове регулювання ставки інтерчейндж: ризики і загрози для банківської системи», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».
«Користувач повинен розуміти, що безконтактний пластик, який треба прикласти до терміналу, коштує грошей. Заготовка коштуватиме 36-50 грн, залежно від виробника. Ми повинні розуміти, що тепер кожного разу, отримуючи картку, громадянин повинен буде заплатити ці 50 грн. Або випускаючи картку: втратив – ще 50 грн. Ми в кінцевому підсумку отримаємо те саме, що є в європейських країнах, про що ініціатори законопроєкту мовчать, тому що там кожна взаємодія з банком – готівкова або безготівкова – коштує грошей. Притому що ми звикли до того, що картка видається безкоштовно, гроші ми в банкоматі отримуємо безкоштовно», – розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.
Депутати в жовтні подали законопроєкти № 4178 і № 4178-1, якими запропоновано знизити комісію за еквайринг до 0,5-1,4%, а комісію інтерчейндж, що входить до неї, – до 0,3-0,9%.
Безкоштовні картки вже зникли в Європі, досвід якої копіюють депутати. «Ми звикли до того, що в нас більше 10 млн дебетових карток безкоштовні. В Європі (після зниження інтерчейндж. – Ред.) зникли з ринку пропозиції з безкоштовного обслуговування карток. Скільки картка може коштувати в нас? Від 100 грн. Заготовку треба ще обробити, доставити, передати, обслужити», – сказав директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов.
«У ритейлерів не буде безкоштовних банкоматів, а у клієнтів не буде безкоштовних продуктів», – попередив заступник голови правління ПУМБ Себастіан Рубай.
Співзасновник фінтех-проєкту «Монобанк» Олег Гороховський радить українцям забути і про кешбеки, якщо буде все «як у Європі». «Картки всі платні. Ніяких кешбеків напоказ немає. Revolut (британська компанія. – Ред.) дає жалюгідні 0,1% на залізну картку, за яку клієнт платить 40 євро на рік. Про що ми говоримо? Це повна зупинка нормального бізнесу в бідній країні», – сказав він.
При цьому загальна кількість карток в гаманцях українців може скоротитися до однієї – зарплатної.
«У Європі вартість обслуговування кредитної картки підвищилася до 60 євро. Будь-хто може перемножити і зрозуміти, скільки це буде коштувати в Україні. У них кількість карток в обігу впала на 20%. Якщо ви раніше використовували дві – три картки, то зараз будете прив’язані до вашого зарплатного банку з однією стандартною картою найпростішою», – змалював пан Карпов перспективи українців.
Крім того, в Європі транскордонні операції, тобто будь-які платежі за кордон, подорожчали на 30%. «Якщо ми все це хочемо, депутати можуть приймати все що завгодно», – вважає експерт.

Довідка Finance.ua:

  • У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт № 4364 про платіжні послуги, що здатний суттєво осучаснити регулювання діяльності українського ринку платежів та переказу коштів.
  • Загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні станом на 01 жовтня 2020 року становила 73,4 млн шт. Це більше на 7,4%, якщо порівняти з січнем 2020 року.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам “пластик”.

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас