Спікери КМЕФ розповіли, що необхідно для залучення інвестицій в економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Спікери КМЕФ розповіли, що необхідно для залучення інвестицій в економіку України

Особисті фінанси
364
26 листопада в Києві під егідою Київського міжнародного економічного форуму відбулася панельна дискусія на тему “Інвестиції в Україну: ризики vs прибуток”, спікерами якої виступили представники уряду, відомі українські підприємці та юристи.  Під час обговорення учасники проаналізували механізми стимулювання зростання національної економіки шляхом залучення великих міжнародних гравців на ринок, актуальну проблематику розвитку окремих галузей і створення комфортних умов для інвестицій.  Модератором дискусії став генеральний директор холдингової компанії UFuture Микола Тимощук.
Спікери КМЕФ розповіли, що необхідно для залучення інвестицій в економіку України
Керівниця Офісу національної інвестиційної ради Ольга Магалецька вказала на глобальну проблему зниження інвестиційної активності, від якої постраждала зокрема й економіка України. У той же час, вважає Магалецька, ситуація на глобальних ринках повинна сприяти проведенню нових більш рішучих реформ. За словами спікерки, Україна зможе виконати свої боргові зобов’язання в 2021 році, чому сприятиме активна робота законодавча робота уряду. Перш за все, мова йде про законопроєкти №3760 (про державну підтримку інвестицій) і №4303 (про запуск Дія City), покликаних привернути інвестиції у масштабні проєкти в сфері “зеленої енергії” та IT-сектора. Магалецька акцентувала, що Кабінет міністрів проводить активну роботу над створенням повноцінної стратегії розвитку України до 2030 року, що стане відправною точкою для координованого підходу держави до забезпечення економічного зростання і досягнення соціально значимого результату.
Ігор Ліскі, голова Наглядової ради групи компаній “Ефективні інвестиції” вказав на необхідність багаторівневого підходу державних установ до роботи з приватним капіталом.  Відзначивши успішні приклади розвитку Туреччини і Польщі, експерт вказав на перспективи розвитку вітчизняної харчової промисловості, а також можливості залучення великих гравців до роботи в сфері сільського господарства та IT. На думку Ліскі, Україна повинна стратегічно підходити до зазначених питань, пропонуючи багаторічні плани розвитку, покликані забезпечити якісне впровадження реформ. У зв’язку з цим спікер відзначив роботу команди Фонду держмайна, яка успішно виконує взяті на себе зобов’язання по роботі з державними і приватними компаніями.
Сергій Євтушенко, співзасновник та керуючий партнер UDP Renewables, впевнений, що держава повинна бути більш послідовною у своїй політиці щодо залучення інвестицій. Це стосується як регуляторної політики в окремих галузях, в тому числі в сфері відновлюваної енергетики, так і загальної стратегії зростання економіки України, пов’язаної з поліпшенням інвестиційного клімату.  На думку підприємця, ринкова система ціноутворення, а також участь в міжнародних “зелених” проєктах дозволить українському сектору енергетики перейти на новий рівень розвитку. Експерт також розповів про великі перспективи розвитку вітчизняного бізнесу в сферах, пов’язаних з діджіталізацією бізнес-процесів, наприклад в сферах fintech і agrotech.
Адвокат, керуючий партнер і партнер-засновник АТ Arzinger Тимур Бондарєв в своєму виступі вказав на необхідність забезпечення принципів верховенства права, що є важливим сигналом для роботи іноземних компаній в Україні. Юрист вказує на значну кількість позовів міжнародних компаній до України, більшість з яких стосується питань корупції і невиконання взятих зобов’язань. Одним з варіантів вирішення подібних проблем, на думку Бондарєва, є робота держави задля зниження ризиків для інвесторів, в тому числі мова йде про створення ефективної страхової системи. У той же час Бондарєв переконаний в перспективах реалізації експортного потенціалу України на багатьох світових ринках.
Повна версія дискусії доступна за посиланням.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас