Альтернатива "банківському" законопроєкту: в Раді запропонували звільняти голову НБУ за корупцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернатива "банківському" законопроєкту: в Раді запропонували звільняти голову НБУ за корупцію

Казна та Політика
557
Сьогодні, 1 грудня, народним депутатам надійшов для ознайомлення законопроєкт № 4367-1, який пропонує звільняти голову Нацбанку за скоєння корупційних злочинів. Документ також пропонує розширити повноваження ради регулятора по відношенню до його правління, говориться на сайті депутата Олександра Дубинського, який ініціював цей проєкт закону.
Документ є альтернативою “банківського” законопроєкту №4367, який є важливою умовою в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. Він включений в меморандум. Щоправда, за словами Дубинського, його законопроєкт узгоджується із зобов’язаннями України за меморандумом, підписаним з МВФ, а також з Директивою 2013/36/ЄС Європарламенту і Ради ЄС.
Цей проєкт серед іншого пропонує припинити “спробу безпідставного розширення повноважень Нацбанку”, оскільки, як стверджує автор, у законопроєкті №4367 пропонується їх розширити. У тому числі і по відношенню до акціонерів банків та учасників банківських груп.
“Значна частина нових повноважень НБУ є дискреційними, тобто фінустановам і їх власникам не залишається жодного права вибору, регулятор стає відвертим диктатором без вагомих на те підстав”, – йдеться на сайті нардепа.
Законопроєкт № 4367-1 пропонує паралельно виключити норми в частині неможливості накладення арешту на грошові кошти, які зберігаються на кореспондентських рахунках комерційних банків.
“У той час як основний законопроєкт (№4367) забороняє такий арешт рахунків. Що неприпустимо, оскільки будуть ущемлені права українських вкладників та інших кредиторів. Вони позбудуться можливості виконання рішення судів, ухвалених на свою користь”, – зазначають у Дубинського.
Альтернативний законопроєкт усуває і вимогу основного законопроєкту щодо введення нового виду санкцій регулятора – НБУ може вимагати у акціонерів банку в примусовому порядку продати свої акції. Автор альтернативного документа вважає, що тим самим порушується ст. 41 Конституції.
Нагадаємо, законопроєкт № 4367 про вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи зареєстрували в Раді 12 листопада.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас