Українці отримують повідомлення про податки на імена ФОПів, яких не відкривали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці отримують повідомлення про податки на імена ФОПів, яких не відкривали

Особисті фінанси
5078
В кінці кожного року Державна фіскальна служба традиційно розсилає бізнесменам “листи щастя” – повідомлення про податкові борги. Але багато українців, які ніколи не відкривали ФОП (фізособа-підприємець), в цьому році теж отримали такі листи. Більш того, закрити бізнес, якого не існує, люди не можуть.
Про це пише сайт “Сьогодні”.
Сотні тисяч листів від податкової служби вже добралися до своїх адресатів – прийшов час платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ). По суті, це не податок, а цілий комплекс платежів – до Пенсійного фонду та фондів страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності або нещасного випадку на виробництві.
Мешканка Запоріжжя Олена Кощієнко теж отримала лист про необхідність заплатити 35,5 тис. гривень із загрозою стягнення в примусовому порядку. У місцевому відділенні податкової, куди Олена відправилася розбиратися з проблемою, заявили, що жінка нібито зареєстрована як приватний підприємець з 1994 року. Тепер на її ім’я відкритий ФОП.
Тобто протягом 26 років про цей ФОП (якщо навіть він був відкритий) ніхто жодного разу не згадав, а тут раптом прийшов час платити за рахунками? У податковій на такі питання тільки розводять руками і кажуть, що нічого не вирішують.
У реєстраційному центрі, де повинні зберігатися дані про відкриття приватного підприємства, ніякої інформації не знайшлося – жінці теж не дали ознайомитися з архівами. Кажуть, що документи тут вже не зберігаються – закінчився строк давності.
Навіть якщо в якомусь міському, районному, державному архіві ці документи є, потрібно попрацювати, щоб їх дістати. Але ж Олені потрібно щодня бути на роботі, а не ходити по зачинених на карантин кабінетах і доводити, що вона ніколи не займалася бізнесом.
Адвокат Михайло Ілляшев запевняє: цього робити і не потрібно, але важливо звернутися до правоохоронців.
“У цьому випадку буде стояти питання про кримінальну відповідальність державного реєстратора, який це зробив. І цим повинна займатися не сама людина, яку зареєстрували, а правоохоронні органи. Від такої людини буде потрібно подати заяву, щоб притягнути державного реєстратора до кримінальної відповідальності”, – каже юрист.
Втім, в податковій активно не радять залучати правоохоронні органи. Натякають на те, що завжди “можна якось домовитися”:
“Вони кажуть: “Ви знаєте, в суд не варто звертатися. Ми вам допоможемо”. Вони все одно будуть наполягати, щоб я заплатила мінімальний платіж. Це близько двох тисяч. І там шість заяв. Тобто, я пишу заяву, проплачую мінімальний податок, і так шість разів”, – розповідає Олена.
Звичайно, є нечисті на руку підприємці, які ухиляються від податків та зборів. Є купа зареєстрованих ФОПів, які жодного дня не займалися бізнесом, а продали свої дані колись за гроші. Але чи не варто все ж дотримуватися норм закону і надати людині інформацію на законну вимогу? Чи тепер ми всі за замовчуванням боржники?
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас