Чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
1002
За підсумками листопада гривня виявилася досить стабільною до долара, але помітно знизилася відносно євро. Офіційний курс долара, який встановлює НБУ, зріс за місяць з 28,4383 грн до 28,4681 грн (+0,10%).
Офіційний курс європейської валюти зріс за цей час з 33,2984 грн до 33,9596 грн (+1,99%). Приблизно таку ж динаміку показали за місяць курси готівкового ринку.
Настільки стрімке зростання євро відносно гривні при майже незмінному курсі долара пов’язане зі зростанням самого євро на світовому ринку, зазначає Вадим Іосуб, старший аналітик «Альпарі».
Так, валютна пара EUR/USD зросла за місяць з 1,1710 до 1,1930 (+1,88%), повернувшись до рівнів самого початку вересня. У порівнянні з жовтнем зростання долара сповільнилося, а євро, навпаки, прискорилося. Місяцем раніше ці валюти зросли на 0,49% і на 0,51% відповідно.
За словами Іосуба, серед валют колишнього СРСР гривня показала в листопаді не найслабший результат відносно долара. Слабшими від гривні виявилися таджицький сомоні (-8,5% за місяць), киргизький сом (-3,5%), вірменський драм (-2,9%), грузинський ларі (-2,5%), молдавський лей (-1,2%), і узбецький сум (-0,5%).
“Якщо говорити про динаміку з початку року, гривня знизилася до «американця» на 16,8%. За цим показником її «випереджають» білоруський рубль (-18,5%), російський рубль (-18,4%) і киргизький сом (-17,9%), – зазначає Іосуб. – З хороших для гривні новин на кінець листопада – Міністерство фінансів успішно завершило переговори з МВФ щодо основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік. Це було однією з головних передумов для початку першого перегляду програми Stand-by, визначення дати візиту місії Європейського департаменту МВФ в Україну і отримання чергового траншу. Йдеться про скорочення дефіциту бюджету 2021 року зі 6% до 5,5% ВВП або на 24 млрд грн”.
За прогнозами аналітика, очікування відновлення співпраці з МВФ можуть підтримати гривню в середньостроковій перспективі. Долар протягом місяця буде торгуватися в діапазоні 27,9-29,0 грн, євро – в діапазоні 33,3-34,6 грн. Втім, курс євро трохи менш передбачуваний, і може вийти за зазначені рамки в разі сильних коливань валютної пари EUR/USD на світовому ринку.
Як нагадує Андрій Гойлов, аналітик RoboForex, в Україні з кожним днем ​​погіршується епідеміологічна ситуація.
“У МВС виступили з пропозицією ввести 4-тижневий локдаун. Деякі депутати Верховної Ради заявляють, що тотальний карантин введуть з 24 грудня. Подібна плутанина змушує іноземних інвесторів виходити на міжбанк з купівлею доларів США і здійснювати виведення капіталу з України. Навіть новина про те, що Кабмін прийняв повністю узгоджений з МВФ проект держбюджету на 2021 рік, не змогла заспокоїти ринки. Мінфін України переглянув свої очікування щодо податкових надходжень від податку на прибуток підприємств і ПДВ. Завдяки зниженню пенсійних витрат вдалося звести бюджет до дефіциту в 5,5% від ВВП”, – говорить експерт.
На його думку, ближче до весни наступного року уряду все одно доведеться переглянути параметри головного фінансового плану країни через завищені очікування по дохідній частині. Непрямим підтвердженням цього стало збереження прогнозу щодо темпівзростання ВВП на 2021 рік.
“У такій обстановці тиск на курс національної валюти продовжиться. Будемо стежити за подальшими діями Нацбанку, який вже 3 тижні не виходить на міжбанк. На поточному тижні по курсу долара США проти гривні чекаю подальшого зростання до рівня 28,60. Євро до гривні, ймовірно, трохи ослабне – до 34,02”, – прогнозує Гойлов.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас