АМКУ і Міненерго рекомендують продавати газ власного видобутку на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ і Міненерго рекомендують продавати газ власного видобутку на біржі

Енергетика
252
Під час відповіді на запитання громадян щодо тарифів на природний газ, в.о. Міністра енергетики України Юрій Бойко заявив про те, що в рамках переговорів з іноземними колегами і кредиторами, які наполягали на скасуванні ПСО (спецзобовʼязання — ред.) для населення, міністерство звертало увагу на ті важливі параметри, які необхідно забезпечити для успішного запуску вільного ціноутворення на ринку газу.
Юрій Бойко заявив: «На мою думку, ситуація залишається досить контрольованою, але для того, щоб і завтра її зберегти контрольованою, слід зробити ті кроки, які ми планували зробити ще влітку по-перше: власне, реалізовувати “Укргазвидобуванню” природний газ власного видобутку на біржі . Це дозволить мати рівний доступ до даного газу і НАК «Нафтогаз України» і решті учасників ринку на конкурентних умовах”.
Нагадаємо, на думку Секретаріату, скасування ПСО для населення була важливим кроком на шляху лібералізації ринку, але проблемою залишається монопольний доступ НАК “Нафтогаз” до основної частини національного газовидобутку. Його експерти вважають, що пропозиція цього газу на біржових торгах дозволила би визначити реальну ціну українського ринку газу і створити такий же стабільний індикатор цін, як європейські TTF або NCG.
“В результаті скасування ПСО (спецзобовʼязань, – ред.) “Укргазвидобування”, потенційно, має в розпорядженні 6,21 млрд. куб. м природного газу на рік для прозорої торгівлі з рівними правами доступу для всіх учасників ринку, які конкурують в сегменті поставок” , – йдеться в оприлюдненому ЄЕС документі з питань проектування ринку газу в Україні.
У той же час Антимонопольний комітет заявив про ознаки монопольного становища НАК «Нафтогаз України» на ринку природного газу України. В АМКУ підкреслюють, що наявність у Групи Нафтогаз доступу до ресурсу “Укргазвидобування”, який складає близько 70% від загального обсягу газу вітчизняного видобутку, може надавати групі “конкурентні переваги на ринку поставок газу і приводити до спотворення конкуренції на ринку”. Фахівці Антимонопольного комітету відзначили, що до 1 серпня 2020 року діяла постанова Уряду про накладення спецзобовʼязань (ПСО), яке не давало можливості говорити про повноцінні ознаках монополізму.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас