Нафтогаз попросили поділитися дешевим українським газом з ринком: чи впадуть ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз попросили поділитися дешевим українським газом з ринком: чи впадуть ціни

Енергетика
2109
Компанію “Укргазвидобування” (УГВ), що входить до групи НАК “Нафтогаз”, хочуть зобов’язати продавати частину свого палива на біржі: за задумом, це повинно забезпечити конкуренцію нещодавно створеному ринку, знизити ціну ресурсу в опті, а згодом – для побутових і промислових споживачів.
Таке рішення підтримують не тільки депутати, які подали 18 листопада законопроєкт №4400, що передбачає новацію, а й Міністерство енергетики в особі в. о. голови відомства Юрія Бойка, а також західні партнери.
У Європейській енергетичній спільноті (ЄЕС) 26 листопада опублікували звіт про дослідження структури ринку газу в Україні, де зробили висновок про його неспроможність, причина якої криється у відсутності рівного доступу ресурсу УГВ для інших гравців, крім НАКу.
Нафтогаз відкидає претензії у своєму винятковому впливі на ціну блакитного палива, зокрема, вказуючи, що його націнка мінімальна, а кінцева вартість для споживачів, якщо НАК не постачає їм газ безпосередньо, формується у трейдерів і “традиційних” постачальників (газзбутів).
Ці підприємства входять до групи “Регіональна газова компанія” (РГК) і надають послуги для 8 з 12,5 млн побутових клієнтів в Україні (64% ринку). Доступ до абонентської бази РГК забезпечений завдяки афілійованості з операторами мереж розподілу (облгазами). Як вважають у Нафтогазі, газзбути перешкоджають переходу клієнтів до інших постачальників.
Продавати РГК газ на біржі без завчасної оплати в держкомпанії не хочуть, аргументуючи це великими заборгованостями, які раніше газзбути накопичували перед Нафтогазом. Однак депутати і згодні з ними співрозмовники UBR.ua вважають, що, обмежуючи виведення палива на біржу, в НАКу домагаються не гарантованості розрахунків, а завоювання сегмента побутових споживачів – на даний момент єдиного, де Нафтогаз не домінує.
Частка двох компаній групи “Нафтогаз”, УГВ та Укрнафти в газовидобувній галузі України становить майже 70%. Вони виробляють понад 15 з 21 млрд куб. м. газу на рік (14,2 млрд куб. м. у 2019 видобула УГВ, 1,16 млрд куб. м. – Укрнафта). Це половина ресурсних потреб українських домогосподарств (29,9 млрд куб.м. у 2019 році).
Крім виробництва, Нафтогаз імпортує блакитне паливо: в 2019-му обсяги ввезення групи склали 7,2 млрд куб.м. У підсумку сумарна частка НАКу на внутрішньому ринку перевищила 70%, що, як наголошується в пояснювальній записці до законопроєкту №4400, “однозначно свідчить про його монопольне становище”.
Однак, незважаючи на те, що після 1 серпня Нафтогаз більше не повинен продавати паливо населенню за пільговими тарифами (ПСО), компанія все ще пов’язана зобов’язаннями реалізовувати газ теплокомуненерго (ТКЕ): до 1 травня 2021 року їх тарифи продовжує встановлювати Кабмін в рамках ПСО. Ресурс, передбачений для ТКЕ, Нафтогаз не має права віддавати на оптовий ринок.
Таким чином, згідно з оцінкою Європейської енергоспільноти, Нафтогаз може вільно розпоряджатися 6,21 млрд куб м газу українського видобутку, без урахування палива, виробленого Укрнафтою. При цьому на українську енергетичну біржу (УЕБ) Нафтогаз, згідно з власними даними, за січень-листопад 2020 року вивів 1,2 млрд куб.м. газу, що, однак, становить 62% від усіх торгів за звітний період (1,9 млрд куб. м.).

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялося, що компанія “Нафтогаз України” не підвищує ціну газу на грудень. Тарифи на газ від газопостачальної компанії діють тільки для клієнтів компанії. Зараз їхня частка ринку становить приблизно 2,5%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас