За порушення в сфері послуг ЖКГ хочуть посилити покарання: два нові законопроєкти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За порушення в сфері послуг ЖКГ хочуть посилити покарання: два нові законопроєкти

Особисті фінанси
2182
Одним з актуальних питань, яке нині потребує вирішення, є державний нагляд (контроль) у галузі житлово-комунального господарства (ЖКГ), який нині здійснюється не в повному обсязі.
Тому до ВР було внесено два законопроєкти, які могли б усунути ці недоліки. Йдеться про законопроєкти №4403 і №4404.
Проблема. Нині відповідальність за економічну обґрунтованість тарифів покладається на органи місцевого самоврядування, які перевіряють розрахунки тарифів, надані підприємствами, та приймають рішення про встановлення тарифів. Однак, відсутність контролю за ціноутворенням у сфері ЖКП призводить до зловживань у цій сфері, встановлення тарифів з порушенням вимог законодавства, що у свою чергу, призводить до масового соціального невдоволення у суспільстві.
Крім того, згідно з оприлюднюваними впродовж останніх років соцопитуваннями, українці серед найважливіших проблем держави неодмінно відзначають ситуацію з житлово-комунальними послугами, у тому числі безконтрольне і постійне зростання тарифів.
Що пропонують у проєкті закону №4403:
  • упровадити дієвий та ефективний державний контроль за дотриманням вимог стандартів, норм, порядків і правил у сфері ЖКГ;
  • внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме щодо введення відповідальності за порушення законодавства у сфері ЖКГ, зокрема централізованого питного водопостачання, водовідведення та теплопостачання;

Кращі картки для оплати комуналки

  • а також створити для цього Державну житлово-комунальну інспекцію і наділити її відповідними контрольними функціями та повноваженнями.
При цьому інший проєкт закону №4404 передбачає внесення змін до КпАП в частині встановлення відповідальності за порушення.Там пропонують упровадити статті, які передбачають покарання за порушення в житлово-комунальній сфері. Санкції в деяких статтях стосуються не лише посадових осіб та підприємств, що надають комунальні послуги, але і споживачів цих послуг.
Нові штрафи:
  • за порушення строків встановлення або заміни засобів вимірювальної техніки вузлів комерційного обліку – штраф посадовим особам виконавця комунальної послуги, оператору зовнішніх інженерних мереж – від 200 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • ухилення від укладення договору про надання послуги з поводження з побутовими відходами – штраф громадянам від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовим особам – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за порушення законодавства щодо користування та утримання приміщень житлових будинків і гуртожитків та прибудинкових територій – штраф громадянам від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовим особам – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас