«Урановий конфлікт»: Енергоатом і СхідГЗК звернулися до Шмигаля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Урановий конфлікт»: Енергоатом і СхідГЗК звернулися до Шмигаля

Енергетика
3580
В. о. президента “Енергоатому” Петро Котін і голова СхідГЗК Антон Бендик звернулися до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням провести нараду для вирішення питання взаєморозрахунків між держкомпаніями і визначення ціни на урановий оксидний концентрат.
Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.
“У НАЕК “Енергоатом” переконані в нагальній потребі переглянути базову ціну на урановий оксидний концентрат, адже протягом цього року середній рівень світових цін за спотовими і довгостроковими котируваннями становив 80 доларів США за кілограм урану (приблизно 2260 грн). У той час як Енергоатом за умовами договору зі СхідГЗК змушений платити 2912 грн за кг УОК”, – зазначили в Енергоатомі.
Таку форму співпраці між Енергоатомом і СхідГЗК енергетики називають неоптимальною. Вони аргументують це тим, що “авансування Енергоатомом майбутніх поставок призводить до зворотної заборгованості СхідГЗК перед НАЕК. Обсяги поставок, визначені договором 2019 року, не відповідають поточним потребам компанії. А базова ціна, за якою Енергоатом зараз купує УОК у СхідГЗК, на 20% перевищує його середню світову ціну”.
У пресслужбі додали, що станом на 20 листопада цього року СхідГЗК поставив Енергоатому 522,9 тонн уранового оксидного концентрату. Водночас листом від 12 листопада 2020 р. ДП «СхідГЗК» повідомив, що цього року не зможе закрити повний обсяг поставок і запропонувало «перенести» 90 тонн УОК на січень 2021 року.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас