Фінкомпанії повинні будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками – НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінкомпанії повинні будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками – НБУ

Кредит&Депозит
346
З 2021 року фінансові компанії повинні будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками.
Про це повідомляє пресслужба Нацбанку на своїй сторінці у FACEBOOK.
У регулятора нагадали про нововведення: з 1 вересня банки працюють по-новому. Вони мають надавати своїм клієнтам чітку та зрозумілу інформацію про продукти та послуги на вебсайтах та у рекламі.
“Досвід перших двох місяців підтвердив: найбільші банки є союзниками НБУ у справі захисту споживачів. Фінустанови розуміють, що ці зміни – інвестиція у майбутнє. Новий підхід посилить довіру та, як результат, сприятиме розширенню клієнтської бази”, – розповіла начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук під час круглого столу, організованого Фінансовим клубом, з представниками банків.
Нині Національний банк тримає на контролі виконання всіх вимог. Йдеться про розкриття істотних характеристик продуктів та послуг на банківських вебсайтах та у рекламі. Однак процес трансформації не обмежується банками: в НБУ виступають за інформаційну симетрію у послугах, як банків, так і небанківських установ.
Отже, наступним кроком є робота з фінансовими компаніями. З 2021 фінкомпанії повинні будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками. Не 0,01% із зірочкою, а саме повну ставку, яка включає всі витрати споживача.
“Клієнти мають розуміти, скільки їм коштує та чи інша послуга. Інакше вони просто втікатимуть з фінансового ринку”, – вважають в НБУ.
При цьому клієнти фінкомпаній отримують мікрокредити здебільшого на строк менше одного місяця. Тому в Нацбанку зобов’яжуть фінкомпанії розкривати у рекламі та на вебсайтах ставку за такими позиками, але поки йде обговорення методики її розрахунку для кращого відображення економічної вартості таких кредитів. Таке рішення базується виключно на споживацькому досвіді. Денні ставки 0-2% не повинні вводити в оману споживачів. Водночас ставки по різним кредитам, незалежно від того банк чи фінансова компанія надає такий кредит, повинні бути порівнювані для споживача.

Довідка Finance.ua:

  • 7 жовтня 2020 Президент України підписав закон, який зобов’язує фінансові установи розкривати повну вартість кредитів, сумою менше мінімальної заробітної плати (на сьогодні – 5 тис. грн) та строком до одного місяця.
  • У Нацбанку назвали проблеми, пов’язані із роботою небанківських установ, на які найчастіше скаржаться українці. Це нерозуміння клієнтами правомірності онлайн-договорів, неповернення коштів вкладникам кредитних спілок та несправедливі умови договорів, жорсткі методи стягнення простроченої заборгованості.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас