Як зміниться світ фінансів до 2030 року: прогноз Deutsche Bank — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться світ фінансів до 2030 року: прогноз Deutsche Bank

Фінтех і Картки
2836
Аналітики-дослідники Deutsche Bank у своєму прогнозі “Світ у 2030 році” зазначили, якщо 2010-ті роки нас чомусь і навчили, так це тому, що не можна керуватися трендами минулих десяти років при оцінці перспектив майбутнього десятиліття.
Про це пише Обозреватель.
Фіатні гроші
Ми протягом десятиліть використовуємо систему фіатних грошей, цінність яких базується на вірі у здатність держав і центральних банків гарантувати вартість випущених ними грошей і запобігати їх знеціненню у випадку інфляції.
Зараз сили, які підтримують нинішню світову валютну систему, здаються крихкими і можуть остаточно ослабнути в 2020-х роках. За таких обставин попит на альтернативні валюти – золото або криптовалюти – може різко зрости.
Пластикові картки
Протягом останніх років 10 дуже активно обговорювалася ймовірність завершення ери паперових грошей. Так, тенденція переходу на використання безготівкових коштів дійсно поширюється, а Covid-19, звісно, став додатковим каталізатором. Однак повна відмова від готівки малоймовірна навіть у 2030 році.
Зараз популярність безконтактних оплат активно зростає. Прогнозується, що ця тенденція буде тривати протягом наступних п’яти років з кількох причин.
Також, держави і провідні світові компанії працюють над забезпеченням необхідної інфраструктури для діджиталізації і створенням єдиної екосистеми.
Криптовалюта
Коли ціна Bitcoin перевищила $20 тис, а компанія Facebook зі своєю мільярдною аудиторією оголосила про створення криптовалютної платіжної системи, світ звернув значну увагу на даний спосіб оплати. А тут ще й коронавірус значно прискорив процес виходу цифрових валют “з тіні”.
Однак цей метод завжди сприймався як альтернатива, а не заміна звичних способів оплати. Зараз основними бар’єрами на шляху віртуальних грошей є державні регулятори, недостатньо глобальне охоплення платіжного ринку і неготовність значної частини населення – як мерчантів, так і клієнтів – переходити на повноцінне використання криптовалют. А для вирішення цих питань потрібно врегулювати ще десятки інших перешкод – від стабільності ринку криптовалют до забезпечення безпеки і безперебійності системи у глобальному масштабі.
Але темпи, з якими світ рухається до діджиталізації, вражають, тому виключати такий сценарій подій не варто. І, до речі, Литва вже випустила першу у світі цифрову валюту центробанку, до чого також активно рухаються Китай, США, Великобританія та інші.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас