Мінцифри виписало "життєвий цикл" підприємця в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінцифри виписало "життєвий цикл" підприємця в Україні

Казна та Політика
2905
Ще на початку діяльності Мінцифри експерти зробили аналіз і з’ясували, що в Україні немає екосистеми для підприємців.
Про це розповіла заступниця Міністра цифрової трансформації щодо питань євроінтеграції Валерія Іонан на конференції FinRetail 2020.
Що таке екосистема для бізнесу:
  • питання регуляторної політики та оподаткування;
  • доступ до мікрогрантів, грантів, кредитування та інвестицій;
  • навчання зі шкільної парти;
  • доступне системне навчання з підприємництва та подальший розвиток;
  • доступний консалтинг для мікро- та малого бізнесу;
  • поява та розвиток сервісів, що пов’язана із масштабуванням бізнесу;
  • державно-приватний діалог та партнерство.
“Також ми зробили важливу й корисну річ — виписали життєвий цикл підприємця. У цьому циклі 25 етапів — починаючи з бажання й ідеї створення бізнесу до перших контактів із державою, перших втрат і виходу “у нуль”. Кожен етап ми розписали таким чином, щоб розуміти ризики й проблеми, із якими зіштовхуються підприємці, і знайшли рішення, які б допомогли їм розв’язувати ці проблеми. Тож для того, щоб бути корисними бізнесу протягом усього циклу, ми створили проєкт “Дія.Бізнес”, – розповіла Іонан.
За її словами, вже сьогодні можна зайти на портал, обрати тему для консультацій та отримати вичерпну відповідь і поради, як вирішити ті чи інші проблеми свого бізнесу.
“Насправді у нас вже є близько 12 напрямків консультацій, які є безкоштовними для бізнесу. Тобто можна зайти на портал, обрати тему для консультації та поспілкуватися з експертом, щоб отримати зворотний зв’язок й відповіді на свої питання”, – заявила представниця Мінцифри.
Як відбувається консультація: спершу проходить первинна консультація, де “хелпер” брифує бізнес, розуміє, яка його реальна потреба. Після цього протягом робочого дня “хелпер” відправляє підприємцю дорожню карту з рекомендаціями та переліком консультацій освітніх програм, грантових програм тощо.
Що найбільше цікавить підприємців під час консультацій: податки, юридична допомога, продажі, фандрейзинг, маркетинг, систематизація бізнес-проєктів, фінанси, HR, психологічна підтримка.
Іонан також зазначила, що переважно за допомогою до консультантів “Дії” звертаються представники малого та мікробізнесу.
Плани. За словами представниці Мінцифри, невдовзі відомство запустить експортний портал, що стане доступним вже у грудні, та маркетплейс фінансових продуктів для малого і середнього бізнесу зі зручними фільтрами, завдяки яким підприємець зможе обрати той чи інший фінансовий продукт, який йому необхідний саме зараз. Йдеться про гранти, кредити, мікрогранти тощо.
“Ми бачимо бажання батьків, аби їхні діти навчалися підприємництву й пізнавали ази власної справи. Тому ми відкриємо на базі університетів такі курси та запускаємо пілотний проєкт у лютому з навчання молоді підприємництва”, – повідомила Іонан.
Цікаво й те, що на кожен із цих проєктів не було передбачено коштів із держбюджету. Усе реалізувалося за кошти міжнародних донорів і партнерів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас