Експерти спрогнозували, коли настане пік попиту на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти спрогнозували, коли настане пік попиту на нафту

Енергетика
2301
Світовий попит на нафту досягне свого піку на 2-3 роки раніше, ніж очікувалося, через наслідки пандемії коронавірусної інфекції COVID-19.
Про це йдеться в щорічному огляді норвезької енергетичної компанії Equinor.
На думку експертів, піковий попит на нафту буде спостерігатися в 2027-2028 рр. У компанії прогнозують, що попит на нафту повернеться до докризового рівня в 100 млн б/д приблизно до 2025 року і впаде до 88 млн б/д в 2050 році.
У 2019 році Equinor очікувала зростання показника до 105 млн б/д до 2030 року і зниження до 93 млн б/д до 2050 року, в основному, за рахунок поширення електромобілів.
У Equinor відзначають, що скорочення інвестицій в нафтову галузь призведе до обмеження пропозиції, що також може вплинути на зростання попиту в майбутньому.
При цьому, аналітики вважають, що пандемія COVID-19 значно змінила спосіб життя людей, що може мати довгостроковий ефект і уповільнити зростання попиту на сировину, в той час як впровадження відновлюваних джерел енергії та електромобілів буде набирати обертів.
“Швидше за все, попит на авіаційне паливо ще багато років буде відчувати на собі негативні наслідки пандемії”, – повідомляється в матеріалі.
Водночас, думку про швидке настання піку попиту на нафту поділяють не всі великі гравці індустрії.
Зокрема, співробітник компанії Saudi Aramco (Саудівська Аравія) в інтерв’ю агентству Reuters заявляв, що компанія очікує зростання попиту на нафту в довгостроковій перспективі, а “спекуляції на тему, що насувається пік попиту на нафту, не відповідають реаліям її споживання”.
Нагадаємо, згідно з щорічною доповіддю ОПЕК World Oil Outlook, відновлення попиту на глобальному нафтовому ринку почнеться тільки в наступному році, а на докризові рівні (99,8 млн барелів на добу) вийде лише у 2022 році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас