Гривня суттєво знецінилася за 2020 рік: експерт назвав причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня суттєво знецінилася за 2020 рік: експерт назвав причини

Особисті фінанси
1648
Курс гривні до євро на лютий 2020 року становив 26-27. Зараз він вже понад 33. Тобто, фактично йдеться про девальвацію до євро на 20%.
Про це в ефірі 24 каналу розповів виконавчий директор “Центру економічної стратегії” Гліб Вишлінський.
За його словами, це досить сильно помітно для цін імпорту в Україні. Зокрема, тих товарів, які входять до споживчого кошика. Це, наприклад, продукти харчування, паливно-мастильні матеріали.
Відтак, якщо буде послаблюватися грошова політика шляхом покриття емісійного дефіциту бюджету, то це чинитиме тиск на курс гривні. Втім, експерт зауважив, що вирішення питання залежить від масштабів.
“Одна річ, якщо буде йтися про “латання дірок” в останні 1,5 місяці року на фінансування захищених статей бюджету. Це, наприклад, зарплати бюджетникам, покриття дефіциту пенсійного фонду. Там масштаб не є настільки великим, і особливо ми це не відчуємо з девальваційно-інфляційної точки зору”, – пояснив Гліб Вишлінський.
Однак, масштаб може передбачати виконання зобов’язань за всіма масштабними програмами. Зокрема, щодо капітальних інвестицій, будівництва доріг. Тоді це може призвести до звичної ситуації для грудня. Коли на ринок виливається велика кількість гривні, яка йде з казначейства до отримувачів бюджетних коштів. І досить швидко ці гроші починають переливатися на валютний ринок.
“Відтак, ми бачимо наприкінці грудня – січня девальвацію гривні, від якої ми потім повертаємося назад. Гривня згодом міцнішає навесні”, – зазначив виконавчий директор “Центру економічної стратегії”.
Втім, додав, що дуже багато цін на імпортні товари й далі залишаються встановленими за тим курсом, який був максимальним навколо нового року.
Гліб Вишлінський вважає, що Україна може отримати наприкінці року новий транш від МВФ за умови дуже великої політичної волі і напруження сил.
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас