Втекти від коронавірусу: плюси і мінуси заміського життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втекти від коронавірусу: плюси і мінуси заміського життя

Нерухомість
2386
Епідемія коронавірусу змінила ринок нерухомості. Все більше людей, за даними ріелторів, прагнуть купити котедж або квартиру в таунхаусі, розташованому недалеко від міста.
Переваги життя в приватному будинку:
  • Свіже повітря, ліс, річка, природа, – все для активного відпочинку в будь-який час року.
  • У таунхаусі ви господар особистого входу, зовнішнім виглядом і функціоналом якого розпоряджаєтесь, як хочете.
  • Сусідів менше в порівнянні з квартирою, але й на самоті ви не залишитеся.
  • Відсутність проблем з паркуванням для автомобіля.
  • Є свій “шматочок” землі, де можна відпочивати, садити квіти, влаштувати зону барбекю тощо.
Мінуси: Взимку треба самому прибирати сніг, чистити доріжки, а то і дорогу, щоб виїхати на основну трасу. Це може стати проблемою.
  • Якщо немає своїх “коліс”, то складно добиратися на роботу в мегаполіс, оскільки громадський транспорт ходить нерегулярно, а в період епідемії є небезпека зараження.
  • Ранкові та вечірні пробки на під’їздах до мегаполісів сковують траси на годину-півтори. Альтернативою автомобілю можуть стати велосипед або скутер, але не завжди.
  • У кожному великому котеджному містечку є приватні медустанови з досить високими цінами. Альтернатива – районні поліклініки. Але рівень медицини в них не найвищий. Та й швидкій допомозі дістатися складніше, ніж в місті.
  • Система освіти і місце розташування шкіл і дитсадків часто не найзручніше.
У скільки обійдеться утримання житла. Навіть поки будинок або таунхаус новий і не потребує поточного ремонту, оплата за комуналку вища від витрат в міській квартирі. На опаленні можна отримати економію, позаяк воно індивідуальне. Але витрати на утримання прибудинкової території вищі від міських мінімум удвічі, дорого коштує вивезення сміття, холодна вода і водовідведення.
Багато доведеться платити за електроенергію, бо гарячу воду гріє бойлер. В результаті комуналка виходить в 1,5-2 рази більша, ніж у типовій багатоповерхівці.
Що купують. Експерти ринку нерухомості кажуть, що найбільш ходові зараз об’єкти нових форматів, таких, як малоповерхові eco-friendly і nature-friendly-комплекси (тобто екологічні), розташовані на віддалі до 10 км від мегаполіса.
Головними особливостями такого житла в передмісті є обов’язкова наявність природних рекреаційних можливостей поблизу будівництва, таких як озеро, ліс, річка.
На разі до 1/3 покупців житла в приміських комплексах здійснюють усвідомлений переїзд, купуючи квартиру в передмісті замість міської.
Є пропозиції дешевші – від 16 до 22 тис. грн/кв. м. Це можуть бути таунхауси з менш розвиненою інфраструктурою і не в 5-10 км від мегаполіса, а на 5-6 км далі.
Наприклад, в 30 км від околиці Києва (станція метро “Лісова”) в таунхаусі, розташованому на березі річки Десна в селі Рожни, ціни стартують від 13 тис. за кв. м. У вартість входить 1,5 сотки землі перед будинком. Котеджі трохи дорожчі – від 15 тис. грн, але і землі там 3-4 сотки.
Висновки. Як і в випадку з вибором квартири в мегаполісі, підбирати житло за містом потрібно, виходячи виключно з міркувань, на скільки ви готові кардинально змінити свій звичний спосіб життя. Адже крім фінансових витрат, додадуться клопоти “господарські”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас