Зарплату «в конвертах» отримує кожен восьмий працівник столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплату «в конвертах» отримує кожен восьмий працівник столиці

Особисті фінанси
1473
Незадекларована праця залишається одним з головних економічних і соціальних подразників суспільства.
Про це повідомляє Офіційний портал Києва з посиланням на Київський міський центр зайнятості.
У відомстві зазначили, що попри перевірки роботодавців інспекторами Держпраці та накладення штрафів за виявлені факти порушень трудового законодавства, актуальність зарплат «у конвертах» не зменшується.

Отримати гроші до зарплати 💸

Зокрема, у столиці, за даними Держстату, понад 182 тисячі громадян працюють в умовах неформальної зайнятості, без офіційного оформлення трудових відносин. Зарплату «в конвертах» у Києві отримують трохи більше 13 відсотків населення – фактично, кожен восьмий працівник.
Чому погоджуються працювати неофіційно? Директор Київського міського центру зайнятості каже, що у ситуації, коли на ринку праці відчутний брак вільних робочих місць (особливо на тлі нинішньої епідемії коронавірусу) громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема, і нелегальної. Буває й так, що роботодавці йдуть на порушення, виплачуючи працівникам дві заробітні плати: мінімальну офіційну і більшу неофіційну.
Чому це погано? Зворотний бік такої «медалі» очевидний, адже неофіційні працівники не мають гарантованого права на:
  • соціальний захист від незаконного звільнення та понаднормової праці без додаткової оплати;
  • доплати, надбавки та премії до посадового окладу;
  • соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань.
Штрафи для роботодавців.
  • згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, роботодавці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), несуть відповідальність у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника (50 тис. грн.);
  • згідно зі ст.41 Кодексу про адміністративні правопорушення, фактичний допуск до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту), тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – від 8500 грн до 17000 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас