У ПриватБанку озвучили обсяг проблемних кредитів, не пов’язаних з його колишніми власниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ПриватБанку озвучили обсяг проблемних кредитів, не пов’язаних з його колишніми власниками

Кредит&Депозит
968
Як розповіла в інтерв’ю НВ Бізнес член правління ПриватБанку з ризиків Лариса Чернишова, на цей момент портфель проблемних кредитів, які не пов’язані з колишніми власниками банку, становить 23 млрд грн.
«Це 23 мільярди гривень за все, з яких 20 мільярдів до націоналізації і 3 мільярди після націоналізації», — сказала вона.
За словами Чернишової, кредити колишніх власників можливо повернути тільки через суди.
«Кредити, пов’язані з колишніми власниками, – це суди і тільки суди, і там ні кроку назад. Це величезна сума — понад 200 млрд грн. Якщо ж говорити про проблемний портфель ПриватБанку без урахування колишніх власників та пов’язаних осіб, то 90% всього іншого портфеля NPL було згенеровано до націоналізації», — сказала вона.
Щодо решти портфелю NPL ПриватБанк буде діяти в межах можливостей, прописаних законодавством.
«У цьому році держава включилася у вирішення проблеми NPL державних банків. Міністерство фінансів разом з НБУ розробили нове регулювання. Кабмін випустив постанову про те, що держбанки можуть і повинні робити з проблемною заборгованістю. Рецепт номер один — це реструктуризація, ми його успішно застосували в період карантину. Він дуже ефективний на ранніх етапах прострочення, — розповіла Чернишова. — Звичайно, залишається можливість судового врегулювання. Але це не найкращий сценарій ні для банку, ні для позичальника. Суди — це довго і дорого. Тільки один ПриватБанк за рік генерує до 100 тисяч позовів. Це дуже багато. Якщо рахувати тільки судовий збір, то ми виходимо на 240 мільйонів гривень на рік. І це тільки мінімальні судові витрати. Ці гроші можна було б інвестувати в набагато більш конструктивні речі, в розвиток нових продуктів, технології».
За словами Чернишової, останній інструмент, який дозволяє використовувати нове регулювання для державних банків з проблемною заборгованістю — це продаж боргів на відкритих торгах.
«Що до речі є звичайною практикою в світі. Коли ми запропонували реструктуризуватися — не реструктуризувалися, коли ми пішли в суди — посудилися, отримали виконавчий документ, спробували його виконати — не виконали, нічого не шукали, і ось залишилося те, що залишилося. Що з цим усім робити? Можна продовжувати судитися і далі витрачати гроші на тяжби. Або сьогодні можна продати цей портфель», — зазначила вона.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас