Юристи розповіли, як захиститися від погроз колекторів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи розповіли, як захиститися від погроз колекторів (інфографіка)

Особисті фінанси
5574
Переоцінюючи власні можливості, громадяни масово оформляють кредитні угоди на купівлю комп’ютерної та побутової техніки, квартир, будинків, автомобілів тощо, хоча не завжди можуть вчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки та суму боргу.
Повернення заборгованості є основним видом діяльності колекторських компаній, які використовують різні методи. Як правило, прийоми спілкування з клієнтами залежать від терміну позики, яку заборгував клієнт, його історії сплати тіла та відсотків за кредитом.
Юристи бюро правової допомоги надали декілька порад, як чинити, якщо дошкуляють колектори.
Колекторські компанії не зацікавлені звертатися з позовами до суду у зв’язку із тривалістю судових процесів та значними додатковими фінансовими витратами.
Юристи розповіли, як захиститися від погроз колекторів (інфографіка)
Як діяти в умовах психологічного тиску та погроз
Головне – запастися терпінням, адже колекторські фірми найчастіше діють психологічним тиском, а саме: поширюють конфіденційну та неправдиву інформацію про боржника, погрожують забрати майно, телефонують у вечірній час; погрожують життю боржника та життю їх родини та інше.
Важливо! Ніхто без Вашого дозволу не має права заходити до квартири чи будинку (це злочин, передбачений ст.162 КК), забирати будь-які речі (ч.3 ст.186 КК), примушувати сплатити заборгованість (ст.355 КК), присвоювати собі функції Державної виконавчої служби (ст.356 КК).
Отже, якщо вам зателефонували і погрожують, ви маєте бути емоційно спокійними, не давати причин розвивати агресивність в спілкуванні; якщо до вас приїхали люди, які вимагали гроші (з метою залякати) – викликайте поліцію, ні в чому не сумніваючись; не піддавайтеся провокаціям.
При спілкуванні з колектором ви маєте право дізнатись його прізвище, ім’я, по батькові, посаду, реквізити організації, в якій він працює, та реквізити договору. Рекомендовано не розголошувати при розмові будь-які персональні дані. Якщо представники колекторської організації дійсно набули право грошової вимоги, за вашою вимогою вони повинні надати цю інформацію. Якщо ж ні – є ризик того, що ви розмовляєте з шахраями.

Що робити, якщо дошкуляють колектори? 🤯

Трапляються випадки, коли представники колекторських компаній надсилають листи, які зовнішньо мають ознаки позовної заяви до суду, однак з припискою «Зразок», які надсилаються боржникам задля залякування. Також трапляються й листи, в яких йде мова про те, що нібито суд постановив стягнути з боржника певні грошові кошти чи навіть арештувати його майно.
Для того, щоб дізнатись, чи справжня організація, яка вимагає від вас погашення заборгованості, рекомендовано перевірити її наявність в Єдиному державному реєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.
Для того щоб дізнатись, чи дійсно було відкрите судове провадження щодо вашої справи, перевірте цю інформацію на сайті Судова влада України.
Ситуацій, коли колектори стягують «міфічні» борги може бути декілька:
  • телефонують по чужому кредиту, де позичальник залишив ваш номер телефону як контактної особи;
  • близький родич оформив кредит, своєчасно не повернув борг, при цьому колектори віднайшли телефони всіх близьких людей та починають їм систематично дзвонити та погрожувати;
  • кредит оформили шахраї без вашого відома через онлайн сервіс та інші.
Як діяти, якщо від вас вимагають віддати кредит, який ви не брали. Якщо вас та вашу родину турбують колектори щодо кредиту, який ви точно не брали, слід відразу про це повідомити колектору та уточнити, до вас звертаються як до боржника за кредитом чи як до третьої особи (поручителя). Адже непоодинокі ситуації, коли ваш родич чи знайомий взяв кредит і вказав вас поручителем, надавши ваш номер телефону та іншу контактну інформацію. При цьому ви можете і не підозрювати про це. У такому разі краще говорити колекторам, що з боржником ви давно не спілкуєтеся, не бачитеся і не збираєтеся його шукати, щоб передати інформацію. Будуйте розмову спокійно, чітко та впевнено (ваш співрозмовник повинен переконатися, що всі подальші звернення до вас жодним чином не забезпечать повернення простроченого кредиту).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас