Як перевірити, чи є фінкомпанія учасником фонду гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перевірити, чи є фінкомпанія учасником фонду гарантування вкладів

Кредит&Депозит
689
Цього року Фонд виявив у мережі Інтернет сайти низки недобросовісних фінансових компаній, що вводять в оману своїх клієнтів, публікуючи підроблені скан-копії документів, серед яких і свідоцтво учасника Фонду.
Про це повідомляє пресслужба Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Про всі виявлені випадки такого шахрайства фонд повідомляє на своєму сайті.
Як перевірити, чи справжнє перед вами свідоцтво учасника Фонду:
  • згідно з чинним законодавством, учасниками Фонду можуть бути виключно банки України (крім Ощадбанку). Актуальний перелік учасників доступний на сайті Фонду. Будь-які інші фінансові установи не мають законного права називати себе учасником Фонду гарантування вкладів;
  • зверніть увагу на номер документу та номер його реєстрації. За цими даними на сайті Фонду у розділі «Учасники Фонду» ви можете перевірити, чи належить це свідоцтво установі, що його опублікувала.
Що означає свідоцтво Фонду для користувачів фінансових послуг:
  • якщо банк має свідоцтво учасника Фонду, для його клієнтів це означає, що кошти, які вони будуть тримати на картковому рахунку чи депозиті, за винятком випадків, описаних в ч. 4 ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», підпадають під гарантії Фонду;
  • тобто у разі банкрутства банку вкладник отримає від Фонду відшкодування в межах гарантованої суми (до 200 000 гривень).

Довідка Finance.ua:

  • Трапляються випадки, коли між вкладником і банком виникають спірні питання. Згідно із законодавством, вкладник має право звернутися до суду.
  • Станом на 1 жовтня 2020 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 567,4 млрд грн, що на 12,9 млрд грн більше, ніж на 1 вересня п.р. (554,5 млрд грн).
  • Фонд гарантування вкладів працює над питанням підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів. Рішення про підвищення гарантованої суми законом надано Адміністративній раді Фонду, цей процес залежить виключно від економічних і фінансових чинників, а не від рішень судів будь-якого рівня.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас