COVID "вигнав" з Литви українських заробітчан: будівництва - завмерли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

COVID "вигнав" з Литви українських заробітчан: будівництва - завмерли

Особисті фінанси
1874
Внаслідок пандемії коронавірусу з Литви виїхали численні українські заробітчани, які працювали на будівництва, що призвело до утворення істотного дефіциту кваліфікованих працівників.
Про це повідомляє портал Delfi.lt.
За словами президента Литовської конфедерації промисловців Відмантаса Янулявічюса, в промисловому секторі не вистачає рекордної кількості працівників – 16 тисяч.
“Особливо не вистачає працівників середньої кваліфікації. Особлива нестача працівників відчувається в сфері обробної промисловості, інформаційних і комунікаційних технологій, в меблевому секторі. Не вистачає операторів автоматичних ліній”, – говорить він.
Литовський експерт додав: “Працювати на будівництві або десь ще за готівку зручніше, ніж працювати на одній роботі. Нелегально люди заробляють більше. Також на ринку не залишилося білорусів і українців. Вони поїхали через COVID-19, а в’їхати зараз не можуть”.
За його словами, в країні склалася парадоксальна ситуація: 100 тисяч безробітних і – 40 тисяч офіційно вільних робочих місць.
А президент Литовської асоціації будівельників Далюс Гедвілас нарікає, що в будівельній сфері не вистачає компетентних працівників: зварювальників, фахівців з прокладання інженерних мереж і комунікацій, бетонщиків, фахівців різних груп.
“Некваліфіковані працівники є, – говорить він. – Ми вважаємо, що багато з них емігрували. Особливо тоді, коли через пандемію в Литві зменшилися масштаби будівництва”.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця заявив, що заробітчани почнуть їздити в Україну. Україні доведеться імпортувати робочу силу з країн третього світу, а відтак частина зусиль культурної дипломатії має бути зосереджена на цих країнах.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас