В Європі зроблять ще одну спробу захистити "Північний потік-2" від санкцій США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі зроблять ще одну спробу захистити "Північний потік-2" від санкцій США

Енергетика
521
Європа в зв’язку з санкціями США проти газопроводу “Північний потік-2” зібралася зміцнювати свою валюту – євро, щоб знизити залежність від долара.
Про це сказано в матеріалі DW. Зазначається, що Європейська рада з міжнародних відносин запропонувала відповісти на американські санкції візовими обмеженнями і заморожуванням власності.
Один з авторів документа під назвою “Захист економічного суверенітету Європи”, експерт ECFR з питань зовнішньої торгівлі Йонатан Хакенбройх пояснив ефективність американських санкцій тією домінуючою роллю, яку відіграє долар в світовій економіці. Тому таким важливим він вважає зміцнення євро.
На його думку, європейську валюту слід підняти на сучасний технологічний рівень і доповнити цифровим варіантом.
Крім того, Хакенбройх пропонує заснувати великий європейський експортний банк, який міг би зберігати відкритими фінансові канали для третіх країн, що опинилися під санкціями США. Ще одна ідея експерта – створення в ЄС спеціального відомства, до компетенції якого належали б всі питання, пов’язані з заходами економічного примусу.
Розробка європейських механізмів захисту від санкцій навряд чи матиме якесь значення для “Північного потоку-2”. Ефект американських загроз вже в наявності, пояснив Франц Крахт з Засніца.
“На комерційних переговорах, на яких мова йде про майбутні проекти, ці санкційні загрози відіграють істотну роль”, – уклав він.
“Північний потік-2” піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.
Проект оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує “Газпром” в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов’язання профінансувати “Північний потік-2” сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. “Газпром” надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас