Варіанти оновлення застарілого житла – КБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Варіанти оновлення застарілого житла – КБУ

Нерухомість
989
В Україні понад 80% житла є застарілим і це пора змінювати. Всі інструменти для цього є і їх потрібно провести на законодавчому рівні.
Так вважає президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, повідомляє пресслужба КБУ.
У повідомленні зазначається, що більш ніж 50% житла перетнуло 50-річній поріг та потребує капітального ремонту, а комунальна інфраструктура зношена на 70%. В Україні налічується біля 25,5 тис. будинків перших масових серій великопанельних, блокових та цегляних, загальною площею 72 млн кв. м, тобто 23% житлового фонду конче потребують відновлення шляхом реконструкції чи модернізації
Є відмінності щодо зношеності житлового фонду по регіонах:
  • Черкаська, Харківська, Запорізька, Миколаївська області – близько 30%;
  • Закарпатська та Івано-Франківська області – близько 18-20%;
  • м. Київ – близько 36%.
Зокрема, у Києві згідно з Генпланом передбачено повну реконструкцію так званих «хрущовок». Адже вони займають понад 1,5 тис. га. Їх планують відремонтувати та утеплити. За принципом сталої мобільності «центр поруч з домом» у таких житлових районах створюватимуть громадські центри та публічні простори. Згідно з проектом Генплану Києва, до 2025 року мають намір знести 2,8 млн кв. м житлової площі (в першу чергу будинки, побудовані в кінці 50-х – початку 60-х років минулого століття) і побудувати 7,8 млн квадратних метрів нового житла. У КБУ вважають, що існує кілька варіантів оновлення застарілого житлового фонду:
  • реконструкція. Вже розроблено законопроєкт, згідно з яким не менше 75% мешканців будинку мають дати згоду на проведення реконструкції. Які будинки підлягатимуть знесенню або реконструкція яких неможлива без відселення – визначатиметься на підставі проєктної документації;
  • капітальний ремонт. Наприклад, у Києві діє програма «70/30 Капітальний ремонт» – співфінансування капітальних ремонтів спільного майна у багатоквартирних будинках. Але такі програми потрібні для кожного українського міста.
У Конфедерації будівельників вважають, що вирішення питання застарілого житла посилить будівельну галузь новими інвестиціями, збільшить кількість новобудов. А головне, розвине культуру до комфортного та безпечного житла у громадян.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас