Облгази перешкоджають зміні постачальника: що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази перешкоджають зміні постачальника: що робити

Особисті фінанси
18637
Споживачі природного газу скаржаться на те, що частина облгазів не вказує ЕІС-код споживача на платіжках, який потрібен для зміни постачальника газу.
Про це пише ГазПравда.
На сьогодні зафіксовано, що рахунки від Київоблгазу, Вінницягазу, Житомиргазу, Волиньгазу, Рівнегазу, Донецькоблгазу не містять «газового коду» споживача, який вкрай необхідний для того, щоб змінити постачальника.
“Проблема з відсутністю «газових кодів» у платіжках виникла не вперше. Саме тому Регулятор (НКРЕКП) зобов’язав усіх операторів газорозподільних мереж (облгази) постановою № 1661 зазначати EIC-код споживача в електронному кабінеті та платіжці: «… на постійній основі в особистих кабінетах (за наявності) та щомісячно в платіжному документі побутового споживача зазначає його EIC-код (за наявності) його точки комерційного обліку”, – йдеться в повідомленні.
Інформація про ЕІС-код зазначається у заяві – приєднання до договорів з розподілу та постачання природного газу. Проте, не у всіх споживачів такі договори наявні.
Що робити споживачу, який не знайшов свого ЕІС-коду у платіжці від облгазу та в особистому кабінеті:
  • Потрібно звернутися на гарячу лінію облгазу та попросити надати ЕІС-код.
  • Якщо ж облгаз не надасть інформації про ЕІС-код споживача, варто надіслати письмову претензію облгазу, а також скаргу до національного регулятора – НКРЕКП.
Нагадаємо, з 1 листопада компанія НАК “Нафтогаз” підвищила ціну на газ для населення.
В Україні з 1 січня 2021-го перерахують розмір абонплати на газ для всіх споживачів. Ці гроші витрачають на утримання інфраструктури, а платити потрібно щомісяця одну й ту саму суму.

Довідка Finance.ua:

  • ЕІС-код (Energy Identification Code) – це ідентифікаційний код споживача/газового лічильника споживача. Він містить 16 алфавітно-цифрових символів. Завдяки ЕІС-кодам здійснюється електронний обмін даними між суб’єктами ринку природного газу. ЕІС-код безкоштовно присвоює споживачу облгаз (оператор ГРМ) при підключені до «труби».
  • Наявність ЕІС-коду дозволяє споживачу швидко змінити постачальника газу. У разі згоди надавати послуги новому клієнтові, постачальник подає запит в електронну систему оператора ГТС та закріплює цього споживача у своєму реєстрі. А система повідомляє попереднього постачальника про виключення цього споживача з його реєстру.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас