На що скаржився бізнес протягом 10 місяців (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що скаржився бізнес протягом 10 місяців (інфографіка)

Казна та Політика
764
Карантин вплинув на безліч аспектів діяльності підприємців та змусив зменшити темпи ділової активності. Кількість звернень підприємств до Ради бізнес-омбудсмена стосовно порушень держслужбовців продовжує зростати.
Про це повідомляє Офіс Бізнес-омбудсмена.
У липні-вересні 2020 року установа отримала 439 скарг, що на 14% більше, ніж у другому кварталі 2020 року та на 3% більше, ніж у третьому кварталі 2019 року.
Найчастіше зверталися представники українського малого та середнього бізнесу. 9 з 10 скарг надійшли від українських підприємств, лише 10% звернень подали компанії з іноземними інвестиціями. Частка скарг МСБ становила 79% всіх звернень.
Регіони. Майже половина (49%) скарг надійшла з Києва та області, серед інших ТОП-5 регіонів Дніпропетровська (9%), Харківська (8%) та Запорізька (5%) області. Найактивніші індустрії за кількістю скарг: оптова торгівля (28%), агробізнес (13%), нерухомість та будівництво (10%), виробництво (10%) та приватні підприємці (10%).
На що скаржився бізнес протягом 10 місяців (інфографіка)
За три місяці РБО допомогла підприємцям повернути та заощадити 299 млн. грн. Переважна більшість (98%) заявників, які надали зворотній зв’язок, залишилися задоволеними співпрацею з РБО.
Ключові тренди скарг бізнесу до РБО у третьому кварталі 2020 року:
  • Значно зросла (з 138 у ІІ кв. 2020 р. до 201 у ІІІ кв. 2020 р.) кількість скарг підприємців щодо зупинення реєстрації податкових накладних – це на 46% більше проти попереднього кварталу та на 118% більше проти аналогічного кварталу минулого року.
  • Водночас, суттєво (з 55 до 36 скарг) зменшилася кількість оскаржень результатів податкових перевірок – це корелює з запровадженим Урядом у березні цього року мораторієм на більшість перевірок.
  • Порівняно з попереднім кварталом, підприємці більше скаржилися на процесуальні зловживання органів Прокуратури, проте менше – на зловживання Національної поліції та Служби безпеки України. Водночас, загальна кількість скарг на правоохоронний блок залишилася незмінною – на рівні 48 скарг.
  • Вдвічі (з 13 до 22 скарг) зросла кількість звернень підприємців щодо затримок у митному оформленні. Таким чином, митні питання увійшли до ТОП-3 звернень бізнесу.
  • Підприємці подали вдвічі більше (з 8 до 16) скарг на дії Міністерства юстиції: як на Департамент державної реєстрації, так і на Виконавчу службу.

Довідка Finance.ua:

  • Український бізнес знову впав у песимізм. Про це повідомив Національний банк, який розраховує індекс на основі опитувань підприємств. Так після кількох місяців позитивної динаміки настрої українського бізнесу знову погіршилися. У жовтні індекс ділової активності знизився з 49,4 до 47,8 пункту. Значення нижче ніж 50 означає, що переважають песимістичні настрої.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас