Креді Агріколь Банк отримав чистий результат 680 млн грн за 9 місяців 2020 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Креді Агріколь Банк отримав чистий результат 680 млн грн за 9 місяців 2020

Кредит&Депозит
43
Попри вплив кризи COVID-19, Креді Агріколь Банк отримав 680 мільйонів гривень чистого результату за 9 місяців 2020 року, підтвердивши ефективність своєї бізнес-моделі та стійкість банку навіть у кризовий період.
«Разом із послабленням карантинних обмежень з третього кварталу 2020 року поступово почали відновлюватися ділова активність та споживчий попит. Креді Агріколь Банк підтримав українську економіку через кредитування клієнтів, яке у третьому кварталі зросло на 13% порівняно з другим кварталом поточного року. Банк приділяє особливу увагу фінансовому стану клієнтів та допомагає тим, хто цього потребує: Креді Агріколь Банк в трійці лідерів державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Водночас банк не припиняє інвестувати в нові послуги та продукти для клієнтів, особливо в цифрові рішення. Так, новий мобільний додаток CA+ входить в трійку найкращих банківських додатків на українському ринку згідно з відгуками користувачів” – коментує Джорджіо Сопранзі, член правління, фінансовий директор Креді Агріколь Банку.
Третій квартал 2020 р. дав позитивні сигнали для економіки після того як у другому кварталі було зафіксоване зниження активності та замороження споживання домогосподарствами. За результатом 9 місяців 2020 р. сукупний гривневий кредитний портфель становить 19,5 млрд грн, що відповідає рівню кінця вересня 2019 р. Попит на кредити у твердій валюті досі слабкий: портфель становить 7,8 млрд грн, що на 13% нижче ніж станом на кінець вересня 2019 р. Це пояснюється відтермінуванням інвестицій, з одного боку, та зацікавленістю у відносно низьких процентних ставках на фінансування в гривні – з іншого боку.
Креді Агріколь надає значну підтримку відновленню економіки. Так, в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» банк видав клієнтам більше 1 млрд грн кредитів на вигідних умовах та наразі входить в трійку лідерів за сумою виданих кредитів за цією програмою. Креді Агріколь піклується про клієнтів, що опинилися у складній ситуації через кризу: банк реструктурував 3 611 кредитів фізичних осіб на загальну суму 417 млн грн.
Креді Агріколь готовий підтримати відновлення та розвиток завдяки своїм надійним показникам капіталу та ліквідності. Так, достатність капіталу Н2 залишається на високому рівні: 18,5% при мінімальному обов‘язковому рівні 10%, а рівень ліквідності є значним: покриття ліквідністю становить 234% при мінімальному рівні 100%.
В умовах кризи Креді Агріколь підтвердив свою роль надійного партнера, зокрема для вкладників: депозитний портфель виріс до 40,4 млрд грн на кінець вересня 2020 р., що на 35% більше порівняно з кінцем вересня 2019 р. Такі результати були досягнуті, зокрема завдяки розвитку цифрових каналів, адже об’єм строкових депозитів оформлених онлайн зріс на 12,8% з початку року.
Попри кризу та зниження процентних ставок, за 9 місяців 2020 року Креді Агріколь Банк отримав 680 млн грн чистого результату (20,5 млн євро). Звісно, порівняно з аналогічним періодом минулого року цей результат нижчий на 49% через замороження економіки, що призвело до зниження доходів, та дуже консервативного підходу до резервування.
Чистий банківський дохід становить 2,5 млрд грн, що лише на 6% нижче, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Незважаючи на звуження маржі, чистий процентний дохід залишився майже на рівні перших 9 місяців 2019 року і продовжує займати найбільшу частку в структурі ЧБД (69%).
  • На комісійний дохід найбільше вплинули карантинні обмеження, що призвело до його зниження на 20% порівняно з аналогічним періодом 2019 року.
  • Інший ЧБД в цілому залишився на рівні відповідного періоду минулого року.
Операційні витрати банку зросли порівняно з кінцем вересня 2019 р. на 11% переважно через витрати на персонал (вплив підвищення зарплат у 2019 році) та витрати пов‘язані з COVID-19. Ці витрати відображають зусилля банку, яких від докладає, піклуючись про своїх клієнтів і працівників під час пандемії. Так, банк запустив масштабну програму Smart Working, яка дозволяє більше 90% співробітників головного офісу працювати віддалено, придбав більше 226 тисяч медичних масок та інших засобів захисту. Банк також гарантував виплату заробітних плат у повному обсязі без будь-яких знижень за простої, що спричинені COVID-19.
Зростання інших витрат на 50 млн грн або +11% відображає інвестиційний план в рамках Середньострокового плану 2022, реалізацію якого банк не зупинив навіть в умовах кризи, щоб в будь-який момент бути готовим до відновлення.
Банк залишається надійним партнером для клієнтів, а тому надав можливість реструктуризації кредитів і кредитних канікул для позичальників, які постраждали від наслідків пандемії. Водночас коефіцієнт NPL залишається одним із найнижчих серед українських банків (2,8%), а коефіцієнт покриття залишається достатнім (83%). З точки зору вартості ризику, банк дотримується дуже консервативного підходу, реагуючи на погіршення в макроекономічній ситуації згідно з МСФЗ. З огляду на це, Креді Агріколь Банк актуалізував оцінки очікуваних кредитних збитків та резервів. Сукупний вплив вартості ризику (CoR) за 9 місяців 2020 року становить +501 млн грн.
Додаток 1
Стислий звіт про фінансовий результат *
(млн грн)
Креді Агріколь Банк отримав чистий результат 680 млн грн за 9 місяців 2020
Додаток 2
Стислий балансовий звіт *
(млн грн)
Креді Агріколь Банк отримав чистий результат 680 млн грн за 9 місяців 2020
Креді Агріколь Банк отримав чистий результат 680 млн грн за 9 місяців 2020
За матеріалами:
Креді Агріколь Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас