Подорожчання газу: 5 способів економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання газу: 5 способів економії

Особисті фінанси
950
Українці повинні платити ринкову ціну за газ, яка встановлюється щомісяця. І ось уже четвертий місяць поспіль газ дорожчає. Причому в листопаді підвищення в багатьох регіонах виявилося досить відчутним – 25-30%.
Для жителів міських квартир, які використовують газ тільки для приготування їжі, плата за газ – найменша серед усіх комунальних послуг, тому підвищення тарифів на газ їх мало хвилює.
А ось для жителів приватних будинків витрати на газ – найсерйозніші. І кожне підвищення тарифів змушує їх замислюватися над тим, чи можна якось заощадити?
Знайти оператора з більш дешевим тарифом
Однією з переваг відкритого ринку газу є можливість вибирати оператора. Адже підключатися можна навіть до постачальника з іншого регіону.
Сьогодні розкид тарифів досить відчутний. У листопаді найдешевший газ буде у “Мегават Енерго” – Київ) – 6,22 грн за кубометр (з ПДВ), а найдорожчий – у “Запоріжгаззбут” – 8,9 грн/1 куб. м.
Щоправда, перш ніж робити вибір, варто поцікавитися, чи є у газопостачальної компанії клієнтська інфраструктура (представництва, колл-центри, онлайн-оформлення і т.д.). Щоб не довелося заради копійчаної економії на тарифі витрачатися на поїздки в інший регіон, щоб вирішити питання з договором і т. п.
Пошукайте найкращий тарифний пакет
Також можна поцікавитися різними пакетами у одного постачальника. Наприклад, “Нафтогаз України” пропонує своїм клієнтам місячний і річний тариф. Останній дорожчий, але він гарантує стабільну ціну газу на рік.
Наприклад, у жовтні місячний тариф “Нафтогазу” для населення становив 4,7 грн за кубометр, а річний – 5,24 грн. Але ті, хто підписався на річний тариф, в листопаді заплатять менше за інших. Бо місячний тариф у листопаді зріс вже до 6,33 грн.
Скоротіть втрати тепла
Чергове підвищення тарифу – привід провести ревізію свого будинку на предмет тепловтрат. Звичайно, коли за вікном +10 градусів, щілини і протяги не сильно позначаться на кількості спалюваного газу. Але якщо на вулиці мінусова температура, тепловтрати можуть “з’їдати” до 25% газу, що витрачається.
Поставте тепловідбиваючі екрани на стіни позаду радіаторів, щоб вони обігрівали тільки внутрішній простір будинку, а не стіну.
Топіть тільки там, де потрібно
У кожному будинку, напевно, є холодніші і тепліші кімнати. І часто заради того, щоб добре обігріти “холодну” кімнату, просто відкривається вентиль сильніше. При цьому в “теплих” кімнатах настає “Африка”, через що доводиться частіше провітрювати ці кімнати, випускаючи дорогоцінне тепло назовні.
Замініть котел та інше обладнання на більш вигідне й економне
Старі радіатори віддають менше тепла, оскільки через накип і сміття пропускають менше теплоносія. Замінивши їх на нові, можна отримати більше тепла при меншому споживанні газу.

Як заощадити на комуналці 2020

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас