Міжбанк: у спекулянтів буде шанс пограти на нервах покупців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: у спекулянтів буде шанс пограти на нервах покупців

Валюта
514
Ця п’ятниця на валютному ринку пройде досить нестандартно і з продовженням інтриги щодо подальшої поведінки курсу.
Ключовою причиною можливого чергового зростання курсових коливань буде фактор завершення місяця. На тлі зростання котирувань долара на вчорашніх торгах і певного дефіциту валюти, який закривав НБУ своєю інтервенцією – вчора частина клієнтів перенесла свої заявки з купівлі долара на сьогодні. Тобто вони залишили свої зовнішньоекономічні розрахунки на останній день звітного періоду, чого зазвичай за великими сумами ніхто не робить. Сьогодні зволікати їм вже нема куди, і ці компанії будуть закривати свої угоди по вже сформованому курсу. Це дає шанс спекулянтам і великим продавцям пограти на нервах покупців і постаратися максимально покачати котирування протягом дня. Як би не складалися сьогодні взаємини покупців і продавців – останній робочий день місяця пройде досить активно і з непоганою статистикою торгів. З урахуванням перенесених вчора угод і відкладеного попиту – за нашими прогнозами 30 жовтня обсяг операцій на міжбанку складе до $170-200 млн при укладенні до 570-630 угод.
Крім цього, не дадуть нудьгувати дилерам банків і клієнтам події на міжнародних майданчиках. На тлі майбутніх виборів в США, досить слабкої статистики країн ЄС, потенційного зниження попиту на енергоносії і значної кількості спекулятивних операцій на всіх сировинних і фондових ринках:
1) обвалилися ціни на нафту (до $35,6-37,7 за барель залежновід марки) і це позначається на котируваннях російського рубля;
2) просідає євро (1,168 долара на момент написання статті, хоча ще пару днів тому він коштував більше ніж 1,18 долара);
3) відбуваються значні скачки всіх основних фондових ринків;
4) подешевшало золото до $1870 долара за унцію;
5) почалися істотні зрушення по юаню на тлі оголошення китайським керівництвом планів щодо подальшого розвитку країни на найближчий час.
Всі ці фактори будуть істотно впливати на поведінку світових ринків і на пари євро/долар і долар/рубль, а значить і на поведінку євро і російської валюти на українському міжбанку і на готівковому ринку.
Плюс експортери почали активно витрачати одержувану від держави гривню у вигляді відшкодувань ПДВ, що також впливає на поведінку валютного ринку і створює певні перекоси з попиту і пропозиції валюти на торгах.
За нашими прогнозами, сьогодні на торги знову виходитимуть великі місцеві компанії і нерезиденти з купівлею валюти, що посилить тиск на гривню на тлі зниження пропозиції валюти з боку експортерів. Це буде працювати проти гривні.
Швидше за все, знадобитися новий вихід Нацбанку з продажем долара для згладжування курсових коливань протягом сесії або принаймні – періодичні продажі валюти Укргазбанком.
Ліквідність в банківському секторі зараз зберігається на прийнятному рівні. Залишки на коррахунках банків на ранок становлять понад 52-55 млрд гривень всі останні дні, і цього повністю достатньо для закриття банками як нормативів Нацбанку, так і для їх роботи на всіх сегментах фінансового ринку країни, в тому числі і на валютному.
Готівковий ринок продовжить орієнтуватися на ситуацію на міжбанку і періодично міняти свої цінники по долару, євро і рублю залежно від того, що відбувається на торгах.
Курси міжбанку за прогнозом на п’ятницю, 30 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,35 – 28,55 гривень, євро – коридор 33,00 – 33,45 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,44 / 28,46
Євро – 33,22 / 32,23
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас