Нацбанк зберіг облікову ставку: як відреагували банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зберіг облікову ставку: як відреагували банки

Фондовий ринок
1040
Банкіри продовжують знижувати дохідність за вкладами, хоча НБУ залишив незмінним головний орієнтир – ключову ставку. Як за два тижні змінилися ставки в невеликих банках з депозитним портфелем фізосіб до 1 млрд грн.
Про це пише Мінфін.
Найщедрішу пропозицію для власників гривневих депозитів на рік робить Мотор-Банк – 12% річних. На другому місці – банк Кліринговий Дім, який обіцяє вкладникам за депозитами у нацвалюті на 12 місяців 11,88% річних.
Третю позицію посідає Укрбудінвестбанк зі ставкою на аналогічних умовах 11,25% річних.
І це ще не межа. Депозити будуть і далі дешевшати, якщо Нацбанк вирішить знизити облікову ставку. А така ймовірність існує, в усякому разі, на думку аналітиків J.P. Morgan. Вони вважають, що в грудні НБУ може опустити облікову ставку з нинішніх 6% до 5,5% річних. Оскільки через зниження ділової активності в четвертому кварталі інфляційні ризики будуть мінімальними. Українська економіка знову опиниться під ударом через розгул пандемії.
Нацбанк зберіг облікову ставку: як відреагували банки
Банкіри можуть дозволити собі знижувати дохідність вкладів. Оскільки мають достатні запаси ліквідності, а депозитний портфель, не дивлячись ні на що, продовжує зростати.

«За 9 місяців поточного року гривневі кошти населення в банках збільшилися на 54 млрд грн, або на 17%. Валютні заощадження українців за січень-вересень зросли всього на 0,5%», – розповів голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.
Щоправда, як уточнив заступник голови правління ПУМБ Артур Загородніков, темпи приросту депозитних портфелів банків у 2020 році знизилися. Зараз понад 54% депозитів – це вклади в національній валюті. 40% – депозити в доларах США, близько 6% – євровклади.
«Протягом 9 місяців 2020 року спостерігаємо зростання частки вкладів до запитання. А частка строкових вкладів навпаки зменшується. Причому, 42% – це депозити від 12 місяців, 41% – заощадження в банку на 6-9 місяців, інші 17% – короткі депозити на 1-3 місяці», – розповів Артур Загородніков.
Ви можете на депозиті заробити більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас